VAB viert honderdste verjaardag

Al honderd jaar waakt VAB over de mobiliteit van zijn leden. VAB, 2024

Mobiliteitsorganisatie VAB, vooral bekend van zijn pechverhelpingsdienst, viert dit jaar haar honderdste verjaardag. Dat doet het met een nieuwe slogan, en een terugblik op een eeuw autobestuurders ondersteunen.

In die honderd jaar is er vanzelfsprekend veel veranderd. Ooit begonnen in de roaring twenties omdat industrieel Lieven Gevaert vond dat de ‘automobilist’ verwaarloosd werd, groeide het tegen 1930 al uit tot een organisatie met duizend leden. Naarmate de auto populairder en wijder verspreid werd, nam dat ledenaantal toe tot zelfs 150.000 in 1970.

Inzetten voor veiliger verkeer

Al doende werd VAB zo een van de belangrijkste pioniers op het vlak van sensibilisering, advisering en ondersteuning van de Vlaamse auto-, motor- en fietsbestuurders. VAB wilde het auto- en motorverkeer in binnen- en buitenland aanmoedigen, een dienstverlening inrichten met raadgevingen op juridisch, fiscaal en technisch vlak, en wilde zich daarnaast inzetten voor een veiliger verkeer.

Zo ontwikkelde het tal van sensibiliserende initiatieven, zoals een gratis verzekering tegen dodelijke ongevallen, gaf het wegenkaarten uit en opleidingen in autotechniek, en organiseerde het voordrachtreeksen en voorlichtingsspreekbeurten over verkeersproblemen.

Grootste rijschool

Vandaag is VAB is de grootste bijstandsorganisatie van BelgiĂ«, die meer dan 3.000.000 voertuigen – zowel fietsen, auto’s als motoren – dekt, 375 eigen wegenwachters heeft en 200 medewerkers in de eigen alarmcentrale telt. Het is tevens de grootste rijschool van BelgiĂ«.

Ook verkoopt VAB onder eigen dak twintig verschillende merken van tweedehandswagens, waarbij elke auto op meer dan 200 punten gecheckt wordt door een eigen diagnosecentrum. Twintig jaar geleden vulde het dat aan met Automotive Solutions, een sterk groeiende afdeling die integrale oplossingen aanbiedt voor transport, poolbeheer en remarketing van nieuwe en tweedehandsvoertuigen.

Nieuwe slogan

Voor zijn honderdste verjaardag pakt VAB uit met een nieuwe slagzin: “VAB, daar kom je verder mee”. “Want wij helpen de mensen letterlijk en figuurlijk vooruit gaan. Mijn vader was heel zijn leven lid van VAB en mijn kinderen hebben hun rijbewijs behaald met VAB en zijn vandaag ook lid”, vertelt CEO Geert Markey. “Maar we willen ook vooruit kijken. Want ik zou ook willen dat mijn en onze kleinkinderen en achterkleinkinderen ook nog lid zullen worden van VAB. Daarom dus dit nieuw elan, de nieuwe slogan die samenvat waarvoor VAB staat. En dat is dat wij experten in ons vakgebied zijn, en kwaliteit leveren. We zijn betrouwbaar, we doen wat we beloven, op VAB kan je rekenen.”

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Matthieu Van Steenkiste