Proefproject met batterij

Twee primeurs bij Gabriëls in Gavere

Burgemeester Denis Dierick van Gavere knipt symbolisch het lintje door. Promedia, 2024

Afgelopen dinsdag opende in Gavere het zeventiende snellaadstation van Gabriëls, en dat was meer dan een faits divers. Directeur Ignace Gabriëls kondigde er twee primeurs aan.

Snellaadstations, daar kent het tank- en laadstationbedrijf ondertussen alles van. Toch was er in Gavere een nieuwtje in de opening van alweer de zeventiende elektrische vestiging: het station is uitgerust met vier krachtige laadpalen van elk 400kW: dat is het dubbele van wat op de andere laadstations aanwezig is.

De vier palen zijn goed voor acht oplaadsockets, waardoor evenveel voertuigen gelijktijdig op hoge snelheid worden opgeladen. Dat verkort de wachttijd aanzienlijk, en zorgt ook voor een betere doorstroming.

Een tweede primeur was de onthulling van een innovatieve batterij-installatie die met een capaciteit van 1290 kWh de overtollige energie van de zonnepanelen op de luifel kan opslaan, maar zich ook oplaadt tijdens de daluren. “Daardoor kunnen we ook de erg lage prijs van 54 cent per kWh hanteren”, aldus zaakvoerder Ignace Gabriëls bij de opening, en hij wees er in één beweging ook op dat de batterij helpt het elektriciteitsnet te stabiliseren door overtollige energie op te slaan en beschikbaar te stellen wanneer de vraag piekt.

Vlaamse subsidies

De batterij is een technisch huzarenstukje dat werd gerealiseerd met de hulp van Positron en Enervice. Het gaat om een Lithium-Ferro-Phosphate-batterij (LFP) waarbij het risico op zelfontbranding onbestaande is. “Sowieso staat veiligheid in de hele installatie centraal”, benadrukte managing director Brecht Debruyne van Enervice. “De batterij én zijn omgeving wordt voortdurend op temperatuur gemonitord.”

De capaciteit van 1290 kWh zou een gemiddelde woning vier maanden lang van elektriciteit kunnen voorzien. Als proefproject kreeg Gabriëls hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid. “Als de resultaten positief zijn, willen we dit soort batterijen uitrollen in al onze laadstations”, besloot Ignace Gabriëls.

Lees ook:

Auteur: Matthieu Van Steenkiste