Rechtbank

‘Uitbater van tankstation is verantwoordelijk voor afval in vuilnisbakken op eigen terrein’

Een vuilnisbak als stortplaats.
Bezoekers laten alle soorten vuilnis achter op een tankstation. Foto/Photo: Shutterstock

Een uitbater van een tankstation is verantwoordelijk voor het afval in de vuilnisbakken op zijn terrein. Dat opmerkelijke oordeel velde het Vlaamse Handhavingscollege.

De uitbater van enkele onbemande tankstations kreeg een geldboete opgelegd door de Vlaamse overheid omdat de vuilnisbakken bij haar onbemande tankstations niet gerecycleerd pmd-afval bevatten. De uitbater betwiste die boete bij het Handhavingscollege omdat het zichzelf niet verantwoordelijk vindt voor het pmd-afval van zijn klanten, maar kreeg nul op het rekest. Het Handhavingscollege oordeelde dat de exploitant wel degelijk verantwoordelijk is voor de correcte sortering van het afval in de vuilnisbakken aan zijn pompstations.

Geen bedrijfsafval

Of de uitbater van het tankstation verantwoordelijk is voor het niet gerecycleerde pmd-afval in de vuilnisbakken hing samen met de vraag of het pmd-afval een ā€˜bedrijfsafvalstofā€™ is. Is dat het geval, dan moet het bedrijf, als producent van de afvalstof, een gescheiden pmd-ophaling verzekeren. De uitbater vindt dat hij daartoe niet verplicht is omdat het gaat om huishoudelijk afval van klanten. De vuilbakken zouden enkel dienen om de gebruikte papieren doekjes te deponeren die aan de klanten aangeboden worden om gemorste brandstof af te vegen of om de handen te reinigen. Het pmd-afval in de vuilbakken zou niet voortvloeien uit het gebruik van het tankstation zelf. Het zou dus niet gaan om een bedrijfsafvalstof.

Het Handhavingscollege oordeelde dat de uitbater wel degelijk beboet kon worden. Het oordeelt dat de vuilnisbakken wel degelijk deel uitmaken van de dienstverlening die de uitbater van het tankstation aanbiedt. Het afval in die vuilnisbakken is dus bedrijfsafval. Het Handhavingscollege wijst erop dat de vuilnisbakken niet aangeven dat ze enkel dienen voor papieren doekjes. Het pmd-afval kan er bovendien makkelijk in gedeponeerd worden. Het gaat dus niet om sluikstorting of huishoudelijk afval. Het Handhavingscollege oordeelde daarom dat het bedrijf wettig werd beboet.

Lees ook:

Auteur: Matthieu Van Steenkiste