Vuur naast benzinepompen

Tankstation Brusselse haven kampt met naburige krakers

De Brusselse Haven kampt met overlast door krakers.
De Brusselse Haven heeft op meerdere plekken last van krakers. Foto: Shutterstock

Een tankstation in de Brusselse haven heeft erg te lijden onder de aanwezigheid van krakers in de onmiddellijke omgeving. Vooral de vuurtjes die ze dicht bij de benzinepompen stoken, baren zorgen.

De incidenten kaderen in de grotere problematiek rond de Brusselse haven, waar de aanwezigheid van dakloze mensen zonder papieren al langer zorgen baart. Aanvankelijk zochten ze onderdak in een bouwvallig pand van de Haven aan de Anna Bochdreef, sinds dat werd gebarricadeerd, slapen ze naast het gebouw. In het tankstation, tegenover de ingang van het Havenbedrijf, komen en gaan groepjes van hen, die vuur maken naast de benzinepompen.

Zaterdagochtend vloog dan weer een container in brand langs het Brusselse kanaal, aan het Jules De Troozplein. Een dakloze die binnenin sliep, wist net op tijd te ontsnappen. Het was een van de vele keren dat een mogelijk drama werd vermeden. Zo vatte een tentenkamp op privĂ©terrein van de Haven vorig jaar meermaals vuur. De aanwezigheid van de krakers vindt zijn oorsprong in de aanwezigheid van een Humanitaire Hub op de Havenlaan, waar mensen in precaire toestand terecht kunnen voor maaltijden en andere ondersteuning. Wanneer de hub ‘s avonds sluit, verplaatsen de bezoekers zich naar de verschillende havensites.

Lees ook:

Auteur: Matthieu Van Steenkiste