Autoverkoop

Hybrides maken comeback

Een elektrische stekker of de pomp; bij een hybride heb je de keuze.
Een elektrische stekker of de pomp; bij een hybride heb je de keuze. Foto: Shutterstock

De verkoop van volledig elektrische auto’s stokt, maar de hybride wagen is opnieuw aan een opmars toe.

De elektrische auto zat de afgelopen paar jaar enorm in de lift, maar in Europa raakt de verkoop nu toch weer achterop. Zo stopt de autoverhuurder Sixt met elektrische wagens, omdat zijn klanten ze niet lusten. Dat Audi de productie van EV’s in Brussel staakt, is ook een teken aan de wand. En bij Volvo denkt men na om het besluit te herzien om in 2030 enkel nog elektrische auto’s te produceren.

Vorig jaar trok de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor immers weer aan, waarbij ook de hybride wagen opnieuw aan populariteit won. Marktonderzoekers zijn er echter van overtuigd dat de vraag naar EV’s volgend jaar wel weer aantrekt, gezien er voor dan goedkopere modellen aangekondigd zijn.

Goedkoper en toch milieuvriendelijk

Tegelijk worden er vragen gesteld bij die elektrificatie, gezien de loodzware batterijen, gestegen elektriciteitsprijzen, en de hoge aanschafkost. Met dat in gedachten lijkt hybride zijn goede zin nog niet te zijn verloren. Een auto die zowel op benzine als op elektromotor draait is immers goedkoper te produceren, en vraagt geen lange oplaadtijden op ongelegen momenten.

In Nederland is ondertussen ongeveer de helft van alle nieuwe auto’s een hybride. De combinatie is ondertussen erg populair omdat een hybride gemakkelijk de Europese milieuvereisten haalt. Vanaf 2035 mogen auto’s echter helemaal geen uitstoot meer hebben, dus waarschijnlijk zullen volledig elektrische voertuigen tegen dan weer een boost krijgen.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthieu Van Steenkiste