Elektrisch rijden

Belgen rijden 114 kilometer elektrisch per dag

Belgen laden hun wagen vooral op als ze 's avonds thuiskomen. Easee, 2024

Belgische eigenaren van elektrische voertuigen (EV’s) rijden gemiddeld 114 kilometer per dag. Dat blijkt uit een analyse van laadpaalfabrikant Easee.

Easee baseert zijn conclusies op 1,8 miljoen laadsessies tussen 2022 en 2024, die licht werpen op het energieverbruik van Belgische huishoudens en de toenemende druk op het elektriciteitsnet. Elke laadsessie verbruikt gemiddeld 19,4 kWh, wat gelijkstaat aan zo’n twintig wasbeurten. De piekmomenten voor laden vallen in de ochtenduren en de avonduren, met een piek rond 17 uur, wanneer de meeste gezinnen thuiskomen van het werk. Een gemiddelde laadsessie duurt in België 7 uur.

Onder druk

Volgens Alfred Kuijer, Country Director France & Benelux bij Easee, staat het elektriciteitsnet met name in de vooravond onder zware druk. “Wanneer we thuiskomen, leggen we de wagen meteen aan de lader. Dat zorgt voor een grote belasting van ons net. Slimme laadsystemen kunnen helpen om deze pieken te verzachten door laadsessies te spreiden gedurende de dag. Dit zal cruciaal zijn naarmate meer mensen overschakelen op elektrisch rijden.”

Opvallend is ook dat de koudere wintermaanden, vooral december en januari, pieken vertonen in het aantal laadsessies. “We zien dat mensen tijdens de wintermaanden sneller de wagen instappen en het verbruik per kilometer omhoog schiet wanneer het koud is”, zegt Kuijer. “Dat kan onder andere te wijten zijn aan het slechtere weer, waardoor we al minder snel geneigd zijn om het OV of een andere vorm van zachte mobiliteit te nemen. Ook hier moeten we rekening mee houden wanneer we het net willen ontlasten.”

Lees ook:

Auteur: Matthieu Van Steenkiste