Brandstofprijzen

ADAC: tanken langs de Autobahn bijna 40 cent per liter duurder

Wie even weg van de snelweg gaat, kan al snel veel geld besparen, becijfert de ADAC. Foto: Michael von Aichberger/Shutterstock

Volgens een recente analyse van de ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, de Duitse equivalent van de ANWB) moeten automobilisten die in Duitsland langs de Autobahn tanken, aanzienlijk dieper in de buidel tasten. Even de snelweg verlaten biedt soelaas, aldus de ADAC.

Uit een steekproef in het voorjaar van 2024 (meetperiode januari-juli) blijkt dat de prijs voor Super E10 aan tankstations direct langs de snelweg gemiddeld 39,3 cent per liter hoger ligt dan bij tankstations nabij de eerstvolgende afrit. Voor diesel betaalden automobilisten gemiddeld 38 cent per liter meer.

Verschil tot 30 procent

De ADAC vergeleek de brandstofprijzen van 40 tankstations langs de 15 langste Duitse Autobahnen met de prijzen van de dichtstbijzijnde tankstations die van de snelweg af liggen. Wie even weg van de snelweg gaat, kan al snel veel geld besparen, becijfert de ADAC. Voor een tankbeurt van 50 liter Super E10 bedroegen de gemiddelde extra kosten langs de snelweg bijna 20 euro, 21 procent meer dan betaald moest worden buiten de snelweg. Voor dieselrijders lagen de extra kosten op bijna 19 euro, een stijging van 22 procent. Bij tankstations met de grootste prijsverschillen liepen deze verschillen zelfs op tot 30 procent.

Tanken bij vertrtek

De ADAC ageert al langere tijd tegen de hoge brandstofprijzen langs de snelwegen en adviseert de consument om met een grote boog om die tankstations heen te rijden; de organisatie adviseert bij vertrek al in de eigen buurt de auto af te tanken, of dus de snelweg even te verlaten voor een tankbeurt.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers