Over de grens

Rode diesel keert mogelijk terug in Nederland

Rode Diesel
Rode Diesel foto: Shutterstock

De Nederlandse politieke partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben het voornemen om de rode diesel weer naar Nederland te halen.  Indien dat het geval is, zullen tankstation uitbaters in de grensstreek met Nederland inkomsten mislopen. Dat zegt Vital Tilmans van Tilmans Energies, met tankstations in Molenbeersel, Maaseik en het Nederlandse Kelpen.

De rode diesel keert mogelijk terug naar Nederland. Dat staat in de plannen van de Nederlandse politieke partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Momenteel wippen dagelijks landbouwers de grens over naar België om rode diesel te tanken omdat de accijnzen hier lager zijn. Zaakvoerder Vital Tilmans van Tilmans Energies, met tankstations in Molenbeersel, Maaseik en het Nederlandse Kelpen, krijgt dagelijks veel boeren over de vloer die rode diesel komen tanken.

Extraatje

Mocht de rode diesel weer terugkeren naar Nederland, dan betekent dat de boeren ook weer een aardig extraatje krijgen. Veel boeren, die momenteel nog over de grens in België rode diesel komen tanken, hoeven dan niet meer de grens over. “Veel Belgische tankstationsuitbaters zullen dus wel wat inkomsten mislopen”, zegt Tilmans. “Ook de Belgische overheid zal accijnzen missen.” Rode diesel wordt gekleurd met kleurstof. Volgens Tilmans zijn depots en raffinaderijen in Nederland er niet direct op voorzien om opnieuw dit product te gaan kleuren.

Auteur: Matthias Vanheerentals