subsidies

België geeft meer subsidies voor fossiele brandstoffen

Tanken
Kijk goed uit welke brandstof je tankt Shutterstock

België gaf in 2021 opnieuw meer subsidies voor fossiele brandstoffen na jarenlange daling. Dat blijkt  uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Financiën (in samenwerking met FOD Volksgezondheid). Dat is een opvallende trendbreuk, aangezien de subsidies tussen 2017 en 2020 nog daalden.

België gaf in 2021 14,7 miljard euro uit aan directe en indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen zoals aardgas, diesel, stookolie en kerosine. Dat is 860 miljoen meer dan in 2020. Dat blijkt uit een doorrekening van de Federale Overheidsdiensten Financiën en FOD Volksgezondheid.

Directe subsidies

De grootste kostenpost zijn de directe subsidies, zoals verlaagde accijnzentarieven of zelfs vrijstellingen. Zo bijv. zijn er geen accijnzen op CNG en LPG verschuldigd en kunnen professionele dieselgebruikers genieten van een gedeeltelijke terugbetaling van accijnzen.

Tankkaarten

Ook tankkaarten en bedrijfswagens zijn een grote kostenpost. De staat gaf in 2021 een subsidie van 667,1 miljoen euro voor tankkaarten, een stijging van 114 miljoen euro in vergelijking met 2020. Die stijging is te wijten aan de hoge brandstofprijzen in 2021 en het groeiende aantal bedrijfswagens.

Auteur: Matthias Vanheerentals