Fastned boekt record van 1 miljoen laadsessies in 2021

fastned.jpg

Fastned, het Europees snellaadbedrijf, versnelde haar groei in 2021, ondanks de voortdurende impact van de coronapandemie op het wegverkeer en de vraag naar opladen. Omzet gerelateerd aan opladen steeg met 98% tot 12,4 miljoen euro. De operationele EBITDA steeg met 171% tot 2,4 miljoen euro, gesteund door hogere omzet, maar gedrukt door de stijgende kosten van energieinkoop in de tweede helft van 2021. Het totale nettoverlies was 24,6 miljoen euro.

Fastned boekte sterke vooruitgang op haar missie: de transitie naar duurzame mobiliteit versnellen door elektrische rijders vrijheid te geven. De onderneming investeerde fors in de bouw van meer en grotere snellaadstations en in een hoger tempo van  aankoop van nieuwe locaties. Hiermee kan het bedrijf de komende decennia de benodigde laadcapaciteit leveren aan het exponentieel groeiende aantal elektrische voertuigen. Fastned haalde in het eerste kwartaal van 2021 150 miljoen euro aan eigen vermogen op, wat de weg vrijmaakte voor versnelling op alle fronten. Het nieuwe kapitaal stelde het bedrijf in staat om het bouwtempo van nieuwe stations aanzienlijk op te voeren. Ook verdubbelde de onderneming het personeelsbestand, om zo ook het aantal nieuwe stationsopeningen te kunnen versnellen. Als gevolg daarvan diende het bedrijf afgelopen jaar meer dan 100 tenderaanvragen voor mogelijk nieuwe locaties in.

Fastned breidde haar snellaadnetwerk uit door in 2021 57 nieuwe en schaalbare stations te openen, waaronder de ombouw van 13 locaties die het bedrijf in 2020 van MisterGreen kocht. Aan het eind van 2021 had de firma 188 operationele stations in haar Europese netwerk, 44% meer dan een jaar eerder. Het bedrijf vergrootte de capaciteit van het netwerk verder door nieuwe en snellere laders te installeren bij bestaande stations. Om het groeiende aantal elektrische auto’s op de weg op te vangen, heeft Fastned fors geïnvesteerd in het upgraden van het bestaande netwerk, waarmee het totaal aantal laders eind 2021 uitkwam op 759, ten opzichte van 456 een jaar eerder. Hiermee  kwam het gemiddelde aantal laders uit op 4,0 per station (2020: 3,5).

Fastned verwierf 44 nieuwe locaties (+57%), waarmee het totaal aantal verworven locaties (inclusief bestaande stations) eind 2021 op 331 uitkwam. Fastned begon vorig jaar met de bouw van stations in Frankrijk, het zesde land waarin het actief is. Het bedrijf heeft nu acht operationele stations langs het Franse tolwegennet. 

Onderwerpen:

Auteur: Service Station