BP doet belang in Rosneft van de hand

bernard_looney_bp.jpg

Eind februari kondigde het bestuur van het Britse bp aan dat het zijn aandeel in de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft beëindigt. De aanleiding voor deze beslissing vormt de inval van het Russisch leger in Oekraïne. Sinds 2013 telt BP een belang van 19,75% in Rosneft. Bovendien stapt Bernard Looney, CEO van BP, met onmiddellijke ingang uit het Rosneft-bestuur. 
“De aanval van Rusland op Oekraïne is een daad van agressie, die tragische gevolgen heeft in de hele regio. BP is al meer dan 30 jaar actief in Rusland en werkt samen met briljante Russische collega’s. Deze militaire actie vormt echter een fundamentele verandering, die het BP-bestuur na een grondige analyse ertoe bracht om zijn betrokkenheid bij Rosneft, een staatsbedrijf, niet langer voort te zetten. Tevens kunnen wij niet langer aanvaarden dat vertegenwoordigers van BP een rol spelen in de raad van bestuur van Rosneft. Ons aandeel in Rosneft is niet langer in overeenstemming met de activiteiten en de strategie van BP, vandaar dat dit besluit werd genomen. Deze beslissingen namen we in het belang van al onze aandeelhouders op de lange termijn”, stelt BP-voorzitter Helge Lund. 
“Zoals zo velen ben ik diep geschokt en bedroefd door de situatie in Oekraïne en mijn hart gaat uit naar alle getroffenen. Het heeft ons ertoe gebracht de positie van BP met Rosneft fundamenteel te heroverwegen. Ik ben ervan overtuigd dat de beslissingen die wij als raad van bestuur hebben genomen, niet alleen de juiste zijn, maar ook in het belang van BP op lange termijn. Onze onmiddellijke prioriteit is de zorg voor onze geweldige mensen in de regio en wij zullen ons uiterste best doen om hen te steunen. We bekijken ook hoe BP de bredere humanitaire inspanningen kan ondersteunen”, benadrukt Bernard Looney. 

 

Onderwerpen:

Auteur: Service Station