TotalEnergies en Daimler Truck werken samen aan een waterstofecosysteem voor de Europese transportsector

daimler.jpg

TotalEnergies en Daimler Truck AG hebben een overeenkomst bereikt over hun gezamenlijk engagement om het vrachtvervoer over de weg in de Europese Unie koolstofvrij te maken. Beide partijen zullen samenwerken bij de ontwikkeling van ecosystemen voor zware vrachtwagens die op waterstof rijden. Het is enerzijds de bedoeling de aantrekkelijkheid en doeltreffendheid van vrachtvervoer met schone waterstof aan te tonen en anderzijds de ambitie een leidende rol te spelen bij de uitrol van een waterstofinfrastructuur voor de transportsector. De samenwerking omvat de aankoop van waterstof, de logistiek en de distributie van 
waterstof in tankstations, de ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof, de oprichting van een klantenbestand en dergelijke.

TotalEnergies heeft met name de ambitie om tegen 2030 direct of indirect tot 150 tankstations voor waterstof te exploiteren in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. In het kader van de samenwerking zal Daimler Truck tegen 2025 ook waterstofaangedreven brandstofceltrucks leveren aan zijn klanten in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. De vrachtwagenfabrikant zal zijn klanten ondersteunen om een eenvoudige inzetbaarheid en een zeer concurrerende uptime te garanderen.

Alexis Vovk, President Marketing & Services bij TotalEnergies en lid van het directiecomité: “Waterstof zal een rol spelen in het traject van TotalEnergies om de mobiliteit koolstofvrij te maken, vooral in het Europese langeafstandstransport. Ons bedrijf onderzoekt actief de meerwaarde van waterstof voor mobiliteit – van productie tot levering en distributie – en werkt hierbij aan belangrijke partnerschappen. We willen uitgroeien tot een multi-energiebedrijf dat de ambitie heeft om tegen 2050 tot Net Zero te komen. Daarom is de oprichting van een Europees netwerk van H2-truckstations één van de belangrijkste uitdagingen die we willen aangaan. We zijn er trots op samen te werken met een gemotiveerde speler als Daimler Truck om via een geharmoniseerde aanpak een CO2-neutrale vrachtverkeer te ontwikkelen.”

Auteur: Service Station