Renault en Plug Power richten joint venture Hyvia op

rg-pp-hyvia-169.jpg

Nadat ze begin 2021 reeds een intentieverklaring ondertekenden, hebben Renault Groep, één van de voorname spelers in de automobielindustrie, en Plug Power Inc, wereldleider op het vlak van kant-en-klare waterstof- en brandstofceloplossingen, nu effectief de joint venture Hyvia opgezet. Beide partijen hebben een gelijkaardige participatie in de joint venture, die geleid wordt door David Holderbach, die kan bogen op 20 jaar ervaring bij de Renault Groep.De naam Hyvia is een samentrekking van ‘Hy’ (wat voor waterstof staat) en het Latijnse woord ‘via’ (wat weg betekent). De benaming belichaamt de ambitie om een nieuwe weg in te slaan naar koolstofarme mobiliteit. Lichte bedrijfsvoertuigen vereisen een grotere actieradius en een kortere tanktijd, waarvoor waterstofbrandstofcellen de ongeëvenaarde energieoplossing vormen.De activiteiten van Hyvia zullen worden ondergebracht in bestaande vestigingen van Renault in Frankrijk. Zo zal het hoofdkantoor en de R&D-teams van de joint venture worden gevestigd in Villiers-Saint-Frédéric. De proces-, productie- en logistieke teams zullen in Flins worden gevestigd en zullen eind 2021 beginnen met de assemblage van brandstofcellen en oplaadstations. De eerste voertuigen, gebaseerd op de Renault Master, zullen in de fabriek van Batilly worden geassembleerd.

“Als pionier op het gebied van nieuwe energieën en Europees leider in elektrische lichte bedrijfsvoertuigen, streeft Renault Group zijn doelstelling na om tegen 2030 over de groenste mix op de markt te beschikken. In die optiek werd Hyvia opgericht. Deze joint venture integreert het volledige ecosysteem van de waterstofmobiliteit. De ontwikkeling van deze spitstechnologie zal ons in staat stellen onze industriële basis te versterken en in Frankrijk nieuwe activiteiten op te zetten in dit veelbelovende segment”, aldus Luca de Meo, CEO van Renault Group. 
“Renault is sinds 2014 een waterstofpionier met meer dan honderd lichte bedrijfsvoertuigen op de weg. We zijn verheugd om onze krachten te bundelen met Plug Power met zijn geïntegreerde oplossingen voor groene waterstof. Hyvia opent nu een nieuwe weg naar decarbonisatie met een compleet aanbod waterstofoplossingen. Hyvia bouwt voort op de complementaire vaardigheden van Renault Group en Plug Power en streeft tegen 2030 naar een marktaandeel van 30% in waterstofaangedreven lichte bedrijfsvoertuigen in Europa”, aldus David Holderbach, CEO van Hyvia.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Service Station