Nederlandse rechtbank dwingt Shell om zijn CO2-uitstoot drastisch te verminderen tegen 2030

shell3.jpg

Op 26 mei 2021 besliste een rechtbank in Den Haag dat de volledige Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers hun CO2-uitstoot wereldwijd met 45 % netto ten opzichte van het niveau van 2019 moeten terugschroeven tegen eind 2030. De Nederlandse actiegroep Milieudefensie, zes andere organisaties en particulieren hadden de zaak aanhangig gemaakt. Het is de eerste maal wereldwijd dat een rechtbank een oliebedrijf aanzet om meer maatregelen te nemen om zijn CO2-uitstoot te reduceren. De verwachting is dat deze uitspraak als katalysator fungeert voor nieuwe rechtzaken tegen bedrijven met een hoge CO2-uitstoot. Shell zal vermoedelijk in beroep gaan tegen deze uitspraak. 

In een eerste reactie liet Shell alvast weten dat er dringend actie nodig is tegen de klimaatverandering en dat ze die ook onderneemt.
“We hebben onze inspanningen versneld om tegen 2050 een energiebedrijf met netto nul uitstoot te worden, meebewegend met de samenleving, met korte termijn doelstellingen om onze vooruitgang te volgen. We investeren miljarden dollars in koolstofarme energie, waaronder laadpunten voor het opladen van elektrische voertuigen, waterstof, duurzame energiebronnen en biobrandstoffen. We willen de vraag naar deze producten vergroten en onze nieuwe energiebedrijven nog sneller opschalen. We zullen ons blijven concentreren op deze inspanningen en verwachten in beroep te gaan tegen de teleurstellende uitspraak van de rechtbank”, beklemtoont Shell-bestuurslid Harry Brekelmans. “We blijven flinke stappen zetten om onze transitie naar een bedrijf met netto nul uitstoot te versnellen. Dit omvat ook samenwerken met onze leveranciers, klanten en andere partners om hun uitstoot te verminderen. Om de oplossingen te vinden waar de wereld om vraagt, blijven we in gesprek met NGO’s, partners in de industrie, overheden, de kennis- en onderzoekssector, aandeelhouders en de bredere samenleving. In Nederland bijvoorbeeld, droeg dit bij aan de totstandkoming van het nationaal Klimaatakkoord.”

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Service Station