PPST Oil Terminal op de Maas in Luik investeert in veiligheid en milieu

luik_boot.png

De PPST Oil Terminal heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen voor het lossen van binnenschepen, een primeur voor Wallonië. De investering zorgt voor meer veiligheid van de medewerkers en beschermt de Maas en het milieu. De strategisch gelegen terminal op de Maas – een joint venture tussen Q8 en EG Group  – voorziet particulieren en tankstations in de Luikse regio van petroleumproducten. PPST is een van de belangrijke brandstofdepots in Wallonië, met een professioneel team van 9 personen dat instaat voor de af- en aanvoer en de veilige opslag van brandstofproducten. Via losarmen worden de producten van op de ligplaats naar de opslagtanks overgeheveld.
“De vroegere rubberen armen werden nu vervangen door een nieuwe, ultramoderne installatie”, zegt Sven Dochez, Director Supply & Sustainable Fuels bij Q8. “De nieuwe technologie maakt het werk veiliger en lichter. Tegelijk reduceren we het risico op lekken in de Maas tot vrijwel nul. Het gaat om een investering van ruim 300.000 euro”.
Olivier Racquet, Terminal Manager: “Het unieke aan de nieuwe losarmen is dat die vaak voorkomen in grote (zee)havens, maar niet op binnenlandse rivierlocaties. Voor Wallonië is dit zelfs een primeur. Dankzij deze investering brengt PPST de losactiviteiten naar het hoogste niveau inzake veiligheid en bescherming van het milieu.”

De twee eigenaars van de terminal, Q8 en EG Group, willen ook in de toekomst daaraan blijven werken. Jurgen Artz, Europe Director voor EG Fuel: “Hiermee gaan we een stap verder dan de wettelijke verplichtingen. Dit is een duidelijke keuze om te blijven investeren in veiligheid en milieu. Zo zullen we ons trouwens ook richten op de verdere ontwikkeling en verdeling van biobrandstoffen, en daarmee een actieve rol spelen in de energietransitie.”

De PPST Olieterminal (Petroleum Products Storage and Transport) in Wandre (bij Luik) is een 50/50 joint venture tussen Q8 en EG Group. Het depot is strategisch gelegen voor de bevoorrading van het oosten van België en het GH Luxemburg. In de 11 tanks op de site worden diesel en alle soorten benzine opgeslagen, maar ook biobrandstoffen als ethanol en FAME (EMAG of biodiesel). De totale capaciteit bedraagt 17.050 m³, met een jaarlijks overslagvolume van 900.000 m³.

 

Auteur: Service Station