Primeur voor Esso-station langs E40 in Heverlee

esso_heverlee.png

In het Esso-servicestation langs de E40 in Heverlee werd op 9 september het eerste ‘CNG-/LNG-station’ langs een Belgische snelweg geopend. Voortaan kunnen gebruikers van wagens aangedreven met aardgas (CNG), tanken langs een van de drukste verkeersassen van het land, de E40 Leuven-Brussel. Het grote voordeel van het CNG-/LNG-station is dat ook vrachtwagens die rijden met ‘LNG’ (aardgas in gekoelde, vloeibare toestand) er kunnen tanken. Dit ‘CNG-/LNG-station’ is het resultaat van een samenwerking tussen EG Group, Drive Systems en de Europese Commissie, die de bouw mee financierde van dit innovatieve station, via haar ‘Connecting Europe Facility’. Met deze investering wil de Commissie de uitrol van alternatieve tankinfrastructuur langsheen de grote Europese transportassen ondersteunen, en meer gebruikers overtuigen om over te schakelen naar een duurzame brandstof. WEX Fleet Belgium tenslotte zal met haar GO-tankkaart
mee het gebruik van CNG en LNG bij bedrijven gaan stimuleren.

Het Belgische CNG netwerk telt reeds meer dan 120 stations, en er zijn reeds 10-LNG stations in dienst. Hierdoor kunnen de meer dan 15.000 aardgasvoertuigen vlot circuleren. Het aantal voertuigen groeit dan ook gestaag. Specifiek voor het station in Heverlee is de combinatie van LNG en CNG, met bovendien de mogelijkheid om specifieke CNG trailers te vullen en dit CNG te leveren aan ‘off-grid’ CNG-stations.
Philippe Desrumaux, manager van Drive Systems: “Door ons concept ‘CNG Connect’ kunnen we CNG aan stations leveren die geen aansluiting op het gasnet hebben, en dit op een flexibele en efficiënte manier”.

Ter gelegenheid van de officiële opening hield ook de “Blue Corridor Rally” halt in Heverlee. Deze Europese tour, georganiseerd door Gazprom en Uniper, beklemtoont de dagdagelijkse bruikbaarheid van aardgasvoertuigen (personenwagens, vrachtwagens, bussen) in de praktijk. Er zijn ronde tafels en media-evenementen gepland in Istanbul, Belgrado, Zagreb, Ljubljana, Milaan, Brussel, Wenen, Zwickau, Berlijn, Lubmin en Sint-Petersburg. Vertegenwoordigers van de gasindustrie en transportbedrijven, autofabrikanten, maar ook ambtenaren, deskundigen en journalisten zullen samenkomen om de technologische en juridische aspecten van het gebruik van aardgas in het transport te bespreken, evenals de ecologische, economische en sociale voordelen van dit type brandstof.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Service Station