PitPoint krijgt EU-subsidie voor de bouw van acht LNG tankstations

PitPoint
PitPoint pitpoint-sign.jpg

Het LNG Motion-project, een consortium tussen Axègaz, GCA en PitPoint.LNG, kreeg in oktober vorig jaar een subsidie van 27,8 miljoen euro door de EC toegekend uit het infrastructuurfonds Connecting Europe Facility for Transport (CEF-T). Het Nederlandse PitPoint wil met deze subsidie acht LNG-tankstations bouwen. Tegen 2030 moet er een duurzaam Europees distributienetwerk met 400 tankstations voor LNG/CNG/Groengas op poten staan. De EC financiert tot 2020 de helft van de kosten van het gehele project, die worden geraamd op 60 miljoen euro.

Door deze financiering is het duidelijk dat het belang van aardgas, als het meest geloofwaardige duurzame alternatief voor diesel, onderkend wordt door zowel publieke als private belanghebbenden. “De subsidie biedt PitPoint.LNG een unieke kans mee te werken aan de realisatie van een grootschalig Europees netwerk. Wij zijn overtuigd van alle milieu-, technische en economische voordelen van LNG als schone brandstof voor transport”, zegt Jan Willem Drijver, Managing Director van PitPoint.LNG. Zo vermindert LNG de emissie van fijnstof en NOx met maar liefst 90 procent ten opzichte van diesel en de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 met ongeveer 15 procent.
Alhoewel de Europese Commissie de mening deelt dat CO2-uitstoot verminderd moet worden en sterk wil inzetten op alternatieve brandstoffen, was het niet eenvoudig om deze subsidie toegewezen te krijgen. De EC kiest namelijk alleen projecten met de hoogste toegevoegde waarde voor Europa. “De EC stelt voor het verstrekken van subsidie zeer strenge eisen aan de kwaliteit en continuïteit van bedrijven. Dat we dit hebben gekregen, is voor ons een bevestiging dat wij op de goede weg zijn”, alsnog J.W. Drijver.

Het doel van het LNG Motion-Project is om het netwerk van LNG-tankstations zo dicht mogelijk te maken. Daartoe werkt PitPoint samen met onder meer transportfirma’s, die er alle belang bij hebben dat hun vrachtwagens niet te ver om moeten rijden om LNG te kunnen tanken. De ontvangen subsidies gaan onder meer naar de uitbreiding van tankstations voor trucks op Nederlands en Belgisch grondgebied. In Zwolle (NL) had PitPoint.LNG al een LNG-tankstation gerealiseerd vóór het krijgen van de subsidie. De komende twee jaar staan er nog acht op stapel.

Onderwerpen: ,

Auteur: Service Station