Verkoop diesel en benzine trekt opnieuw aan in België

Verkoop diesel en benzine trekt opnieuw aan in België
Verkoop diesel en benzine trekt opnieuw aan in België tanken_algemeen.jpg

Uit het jaarverslag van de Belgische Petroleum Federatie (BPF) blijkt dat er in 2015 voor het eerst in 4 jaar opnieuw meer dan 10 miljard liter benzine en diesel getankt werd. Zo werd in België ruim 1,8 miljard liter benzine verbruikt en meer dan 8,3 miljard liter diesel. Hiermee lag het totale verbruik zowat 3% hoger dan in 2014.
Volgens de BPF is deze stijging vooral te wijten aan het toenemend aantal buitenlandse vrachtwagenchauffeurs en automobilisten die bij ons komen tanken. Vooral het vrachtverkeer maakt dankbaar gebruik van de lagere dieselprijzen in ons land. Dit komt vooral door het verlaagd accijnstarief waar transporteurs van genieten.
Maar ook benzine is in België een stuk goedkoper dan in onze buurlanden. Zo kostte een liter benzine in België half september zo’n 1,255 euro per liter, terwijl aan de Nederlandse pompen op datzelfde ogenblik 1,502 € betaald werd. Dit zorgt natuurlijk voor een toenemend “tanktoerisme” in ons land.
Nog volgens het jaarverslag van de BPF zou de tewerkstelling in de petroleumsector in 2015 lichtjes gedaald zijn en dit voor het eerst in vier jaar. De sector stelde eind vorig jaar 6.485 arbeiders en bedienden tewerk, tegen 6.581 een jaar eerder. Een echte verklaring kan de BPF daar niet voor geven.
Tenslotte heeft Rusland serieus moeten inboeten op zijn marktaandeel in België als olieleverancier, ten voordele van het Midden-Oosten. Met 31% van de invoer blijft Rusland nipt marktleider, maar het Midden-Oosten, en dan vooral Saoedi-Arabië, volgt Rusland op de hielen met 30%. Twee jaar geleden bedroegen hun marktaandelen respectievelijk nog 45 en 22%.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Service Station