Shell breidt site in Pernis uit

Shell Pernis
Shell Pernis shell-pernis.jpg

De oliemaatschappij  is onlangs officieel gestart met de bouw van een belangrijke nieuwe fabriek op zijn raffinaderij in het Nederlandse Pernis. De Solvent DeAsphalter (SDA) zal de flexibiliteit van de raffinaderij vergroten en de productie van meer lichtere, hoogwaardige producten mogelijk maken. Ook werd een nieuwe chemiefabriek officieel in gebruik genomen. Deze Aromatenfabriek draagt bij aan een verdere optimalisering van de samenwerking tussen Shell Pernis en Moerdijk.
“Met de SDA-installatie en de Aromatenfabriek verbeteren wij de flexibiliteit en kunnen wij de productportfolio beter afstemmen op de marktvraag’, zegt Jos van Winsen, general manager Shell Pernis. ‘Dat is essentieel om de leidende positie van Shell Pernis in het internationale speelveld te kunnen behouden en een belangrijke werkgever te blijven.. In een uitdagende tijd met stevige concurrentie is het cruciaal dat we blijven investeren.”

De SDA krijgt als taak zware bestanddelen te verwijderen uit een stroom aardolieproducten waardoor in andere fabrieken meer lichtere, hoogwaardige producten zoals benzine en diesel kunnen worden gemaakt. De fabriek zal de prestaties van Shell Pernis en daarmee ons  concurrentievermogen verder vergroten. Bovendien zorgt de SDA ervoor dat de milieubelasting van ons productportfolio afneemt. De fabriek zal naar verwachting in 2018 gereed zijn.
De Aromatenfabriek moet eveneens bijdragen aan een verdere versterking van de concurrentiepositie. Deze nieuwe installatie maakt het mogelijk om een relatief benzeenrijke stroom te produceren die in Moerdijk verder wordt verwerkt tot zuiver benzeen, die als grondstof dient voor verwerking tot onder meer rubber, plastics, nylon en synthetische stoffen. Shell Moerdijk zal een belangrijke afnemer van deze grondstof zijn. Deze nieuwe Aromatenfabriek maakt het mogelijk productstromen tussen Shell Pernis en Moerdijk te optimaliseren en draagt bij aan verdere integratie tussen olie en chemie.
Innovatie en energie-efficiency staan centraal bij nieuwe fabrieken en installaties van Shell Pernis. Energie-efficiency verbetering is essentieel om tot een meer duurzame energievoorziening te komen. In juni is bijvoorbeeld ook besloten met Warmtenet Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam om restwarmte van Shell Pernis te leveren aan het warmtenetwerk van de regio Rotterdam-Rijnmond. Daarmee zal deze warmte vanaf eind 2017 nuttig kunnen worden gebruikt door de omgeving.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Service Station