Belgische energieleverancier Lampiris komt in handen van oliereus Total

Lampiris - Total
Lampiris - Total lampiris-total.jpg

Het Franse Total neemt Lampiris, Belgiës grootste onafhankelijke energieleverancier met hoofdkantoor in Luik, volledig over. Dit werd op 15 juni door beide partijen medegedeeld. Total legt voor de overname 150 tot 200 miljoen euro op tafel. Er zouden geen jobs verloren gaan, tot tevredenheid van de Franstalige christelijke bediendenbond CNE.

Lampiris werd in 2003 opgericht in door Bruno Venanzi en Bruno Vanderschueren. Behalve de oprichters hebben ook de investeringsmaatschappijen Gimv en SRIW aandelen in Lampiris.
Het bedrijf  focust op groene elektriciteit en aardgas en heeft in België meer dan 800.000 klanten, in Frankrijk ruim 175.000. Lampiris is vandaag de nummer drie op de Belgische energiemarkt voor gezinnen, na Engie Electrabel en EDF Luminus.  

Met Lampiris wil Total dus ook een deel van de koek binnenhalen op de Belgische stroom- en gasmarkt voor gezinnen. De groep levert al enige tijd energie aan bedrijven. Het Franse concern is al geruime tijd bezig om zijn actieradius uit te breiden van olie en gas naar hernieuwbare energie en elektriciteit. Lampiris profileerde zich steeds als Belgisch, groen en goedkoop en zou dus perfect passen in deze strategie.

Tom Van de Cruys, de CEO van Lampiris, ziet  heel wat voordelen aan de overname. ‘We blijven enkel groene stroom verkopen en dankzij Total zullen we zeer competitieve prijzen kunnen aanbieden. De Belgische link wordt uiteraard minder’, zegt Van de Cruys. Hij wijst er op dat Total sterk aan het evolueren is, en nu een grote speler is in zonnepanelen en batterijen. ‘We maken deel uit van het toekomstige Total, niet van Total uit het verleden.’ 

De deal zou in september volledig afgerond moeten zijn. 

Auteur: Service Station