Brandstofverkoop in ons land stijgt gevoelig

Staking in Frankrijk zorgt voor lange rijen aan West-Vlaamse tankstations
Staking in Frankrijk zorgt voor lange rijen aan West-Vlaamse tankstations tanken2.jpg

Uit cijfers van de Belgische Petroleum Federatie blijkt dat de verkoop van diesel en benzine in België het voorbije jaar met respectievelijk 5,4% en 3,6%  gestegen is tegenover 2014. In totaal werd in 2015 alles samen meer dan 10 miljard liter brandstof verkocht in België. Ook de Belgische staat kon een flink graantje meepikken van deze stijgende verkoop. Deze leverde de schatkist immers 300 miljoen euro extra inkomsten op, een stijging met 6,4% tegenover het jaar voordien.
De grootste oorzaak van deze stijging ligt enerzijds in een uitbreiding van het Belgische wagenpark, maar ook in het toegenomen aantal buitenlanders die in België komen tanken.  De brandstofprijzen liggen in ons land momenteel immers een stuk lager dan in de ons omringende landen. Naast Nederlanders zijn het vooral Duitsers en Fransen die al eens de grens oversteken om in ons land goedkoper te komen tanken. Ook internationale transportbedrijven zorgen er vaak voor hun tankbeurten te plannen tijdens hun doortocht in België.

Maar Secretaris-generaal Jean-Louis Nizet van de Petroleumfederatie heeft zijn twijfels of de dieselverkoop in 2016 verder zal stijgen. Vorig jaar heeft de federale regering immers van de lage olieprijzen gebruik gemaakt om de accijnzen op de diesel te verhogen en misschien volgt in de loop van dit jaar nog een gelijkaardige maatregel. Hierdoor zou het prijsvoordeel voor diesel kleiner worden of zelfs helemaal teniet gedaan worden.

Onderwerpen:

Auteur: Service Station