Benelux-landen gaan voor grensoverschrijdende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen

Benelux-landen gaan voor grensoverschrijdende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen
Benelux-landen gaan voor grensoverschrijdende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen benelux-overeenkomst.jpg

Op 19 oktober ll. bevestigden de bevoegde vertegenwoordigers van de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regeringen hun akkoord met een Benelux-verklaring over de uitrol van een grensoverschrijdende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Hiermee wordt het startschot gegeven voor de aanleg van een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, alsook tankpunten voor aardgas en waterstof over het Belgische, Nederlandse en Luxemburgse grondgebied. Hun doelstelling is de olieafhankelijkheid van vervoersmiddelen zoveel mogelijk te beperken en duurzame mobiliteit in de Benelux-landen te stimuleren.

Binnen de Benelux-werkgroep ‘Alternatief Vervoer’ zullen experts onderling kennis en praktische informatie omtrent de bouw van dergelijke infrastructuur uitwisselen. Zij zullen in het bijzonder aandacht hebben voor de grensoverschrijdende technische opportuniteiten en knelpunten, het goed op elkaar laten aansluiten  en de gebruiksvriendelijkheid van de systemen voor de burgers en bedrijven.
Op die manier zullen burgers uit de Benelux zich op termijn vlot kunnen verplaatsen in gans de regio, zonder zich zorgen te hoeven maken over de aanwezigheid van de benodigde infrastructuur of technologie.  Niet alleen de particulieren, maar vooral ook de logistieke sector (bedrijven, brandstofleveranciers….) zullen baat hebben bij een dergelijk netwerk voor alternatieve brandstoffen. Een goed uitgebouwde infrastructuur betekent trouwens ook een stimulans om te investeren in duurzaam transport.
Met dit initiatief zijn de Benelux-landen koploper binnen de Europese unie inzake de concrete invulling van de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen.  Met de opgedane ervaring zullen ook de andere lidstaten achteraf hun voordeel kunnen doen. Daarom staat de Europese Commissie volledig achter dit initiatief, dat trouwens perfect past in het kader van de strategie voor een Europese Energie-Unie die de Commissie eerder dit jaar lanceerde. 

Auteur: Service Station