Gebruik van eerste-generatie biobrandstoffen in transportsector aan banden gelegd

koolzaad
koolzaad koolzaad.jpg

Op 14 april jl. sloten de Europese lidstaten en de milieucommissie van het Europees Parlement een akkoord inzake biobrandstoffen. Daarbij werd beslist dat biobrandstoffen van de eerste generatie – op basis van onder meer palmolie en koolzaad – voortaan nog slechts hoogstens 7 % mogen uitmaken van de brandstof, die wordt gebruikt in de transportsector. De afgelopen 10 jaar werd door de EU volop ingezet op biobrandstoffen, omdat tegen 2020 10 % van de ‘brandstofmix’ uit hernieuwbare bronnen moet gehaald worden.
Maar het aanwenden van landbouwgewassen om deze doelstelling te bereiken, zorgde onverwacht echter ook voor diverse nadelen. Zo moesten er bijvoorbeeld extra gronden voor worden vrijgemaakt, wat tot hogere voedselprijzen en meer CO2-uitstoot leidde. Dit komt omdat er op die manier minder bomen overbleven om C02 uit de lucht te halen.
Om die onbedoelde nadelige gevolgen van de wetgeving over biobrandstoffen tegen te gaan, hebben het Parlement en de Europese raad dus beslist om het gebruik van brandstoffen waarvoor landbouwgewassen moeten gewonnen worden, aan banden te leggen. 

Onderwerpen:

Auteur: Service Station