Audi pakt uit met e-diesel

Audi e-diesel
Audi e-diesel audi_e-diesel.jpg

Audi zet een grote stap vooruit in de ontwikkeling van nieuwe, CO2-neutrale brandstoffen. In de pilootfabriek van Dresden kwam eind april de eerste lading e-diesel succesvol tot stand. Dit gebeurde in samenwerking met partner Sunfire. Met de lancering van deze e-diesel brengt Audi een koolstofneutraal alternatief op de markt dat probleemloos in bestaande wagens kan worden gegoten.  In een eerste fase wordt groene stroom gewonnen via zonnepanelen, windenergie en waterkracht. Hiermee wordt water verhit tot boven de 800°C. Elektrolyse zorgt vervolgens dat de stoom wordt gesplitst in zuurstof en waterstof. In een volgende stap wordt de waterstof geĂŻsoleerd en onder hoge hitte en druk vermengd met koolstofdioxode. Het resultaat zijn langketenige koolwaterstofverbindingen, die uiteindelijk verfijnd worden tot e-diesel. Hoewel het proces op zich zeker niet nieuw is, stelt Audi dat hun aanpak vernieuwend is, onder meer door de temperatuur voor het splitsingsproces van het water te verhogen en de restwarmte te recupereren.
 
Deze synthetische brandstof is vrij van zwavel en aromatische koolwaterstoffen en is door zijn hoog cetaangetal gemakkelijk ontbrandbaar. Labotesten bij Audi toonden aan dat de brandstof uitermate geschikt is om te mengen met fossiele diesel, maar ook om, in een later stadium, als een op zichzelf staande brandstof gebruikt te worden.
“Deze synthetische diesel op basis van CO2, betekent een enorm succes voor ons duurzaamheidsonderzoek. Door een wijdverbreid gebruik van CO2 als grondstof, zullen wij een aanzienlijk bijdrage leveren tot de bescherming van het klimaat en een efficiĂ«nt gebruik van energiebronnen,” aldus Prof. Dr. Johanna Wanka, Duits federaal minister van Onderwijs en Onderzoek. Het Sunfire project, gesteund door het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek, werd opgestart in mei 2012. Audi is de exclusieve partner van Sunfire in de automobielsector, maar is daarnaast al sedert 2009 actief in de ontwikkeling van CO2-neutrale brandstoffen.

(Foto: Doc. Audi)

Auteur: Service Station