ExxonMobil investeert fors in Antwerpse raffinaderij

ExxonMobil raffinaderij Rotterdam kende ook veel investeringen
ExxonMobil raffinaderij Rotterdam kende ook veel investeringen Exxon-mobil-te-Rotterdam-Background.jpg

ExxonMobil gaat ruim een miljard dollar investeren in zijn raffinaderij in het Antwerpse havengebied. Deze is sinds 1953 in werking en heeft een productiecapaciteit van circa 320.000 vaten per dag. Er wordt een breed gamma aan brandstoffen, chemische producten en bitumen geproduceerd. Esso België gaat op de raffinaderij een nieuwe Delayed Coker Unit installeren. Deze nieuwe installatie zal zware, hoogzwavelige restolie omzetten in schonere olieproducten en transportbrandstoffen zoals gasolie voor de scheepvaart en diesel. Deze investering zal de raffinaderij helpen om tegemoet te komen aan de energiebehoefte in Noordwest-Europa, en dit ondanks de uitdagingen waarmee de raffinagesector te kampen heeft.

“Wij hebben in totaal meer dan 2 miljard dollar in minder dan tien jaar geïnvesteerd in deze raffinaderij, waardoor wij kunnen blijven voldoen aan de vraag naar brandstoffen en andere olieproducten in Europa”, meldt Jerry Wascom, president van ExxonMobil Refining & Supply Company.
“Deze nieuwe unit, evenals de recent in Antwerpen gebouwde warmtekrachtcentrale van 130 MW en de ontzwavelingsinstallatie voor diesel, herbevestigen ExxonMobil’s positie als leider in de Europese en mondiale energiemarkt.”

Ondanks extreem lage marges en verliezen in de hele Europese raffinagesector, voornamelijk door overcapaciteit, investeert ExxonMobil voor de lange termijn in zijn strategische raffinaderij in Antwerpen. De investering beantwoordt aan een tekort aan industriële capaciteit om zware stookolie in producten zoals diesel om te zetten.

Dit project illustreert ExxonMobil’s langetermijnvisie en weloverwogen aanpak van investeringen. Deze investering is de eerste in een reeks die zij momenteel overwegen om hun strategische raffinaderijen in Europa verder te versterken en om nog succesvoller de uitdagingen van de sector te kunnen aangaan.

(foto: doc. raffinaderij Rotterdam)

Auteur: Service Station