Shell genoodzaakt te snoeien in investeringen door lage olieprijs

Ben van Beurden
Ben van Beurden Ben-van-Beurden.jpg

Oliereus Shell schrapt de komende drie jaar 15 miljard dollar aan investeringen. Dat maakte de Nederlands-Britse oliemaatschappij onlangs bekend bij de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal van vorig jaar. De winst op basis van geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, nam met 12 procent toe tot 3,3 miljard dollar. Dat resultaat, uitgangspunt voor zowel Shell zelf als voor financieel analisten, is echter fors minder dan de 4,1 miljard euro die door analisten gemiddeld was verwacht.
Die tegenvaller is grotendeels te wijten aan het feit dat Shell minder verdiende aan de productiekant. Upstream, de divisie die olie en gas opspoort en oppompt, boekte 1,7 miljard dollar winst, waar marktvorsers gemiddeld op 2,8 miljard dollar hadden gerekend. Dit zou te wijten zijn aan extra afschrijvingen op nieuwe bronnen die tegenvielen, wisselkoerseffecten en extra voorzieningen in verband met juridische kosten. De gemiddelde dagproductie lag vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ruim 1 procent lager, namelijk op 3,21 miljoen vaten. In combinatie met de lagere olieprijs zorgde dat voor een tegenvaller in het vierde kwartaal.

De raffinage- en retaildivisie van Shell (Downstream) deed het dan met 1,6 miljard dollar winst wel weer beter dan verwacht. De gemiddelde prijs van een vat brentolie in oktober, november en december kwam uit op ruim 76 dollar, bijna 30 procent lager dan in de laatste drie maanden van 2013. Door die lagere olieprijs zien veel oliebedrijven zich genoodzaakt hun investeringsplannen bij te stellen, omdat het bij het huidige prijsniveau veel langer duurt voor een investering is terugverdiend. Bij Shell treft dat zo’n veertig projecten, aldus topman Ben van Beurden.

Volgens van Beurden beschikt Shell over opties om de uitgaven nog verder te verlagen als dat nodig is. “Maar wij willen niet overdreven reageren op de huidige lage olieprijzen en onze beste mogelijkheden op tafel houden”, zei hij. De oliemaatschappij handhaaft het dividend op 0,47 dollar per aandeel en verwacht dat over het eerste kwartaal weer te zullen doen. 
Van Beurden gaf onlangs in het bedrijfsblad Shell Venster aan erop te rekenen dat de olieprijs op termijn weer stijgt. Voor de lange termijn ziet hij nog steeds een groeiende mondiale energievraag. Toch laat de halvering van olieprijzen in pakweg zes maanden tijd Shell niet koud. “Wat wel een probleem kan worden, is dat we met een lagere olieprijs minder geld binnenkrijgen en dus minder uit te geven hebben”, schetst Van Beurden in Shell Venster. “Ons investeringsprogramma hebben we voor een deel opgebouwd met het idee dat de olieprijs rond negentig dollar zou liggen. Dus als de olieprijzen een paar jaar laag blijven, komt dat programma onder druk te staan.”
(Foto doc. Shell)

Onderwerpen: ,

Auteur: Service Station