“Auto’s wassen met drinkwater kun je eigenlijk niet maken”
Energie is duur, water wordt schaars. En dus moeten ook carwashes zich aanpassen, en de kaart van de duurzaamheid trekken. Hoe je dat best doet, hoorden we van Klaus Steiner van INOWA. “Het is van belang dat je waterzuivering goed in elkaar zit.”
“Grond, elektriciteit en water.” Dat heb je volgens Klaus Steiner van het Oostenrijkse INOWA nodig voor een carwash. En wil je die duurzaam maken, zo vertelt hij op een workshop op SHINE Car Wash Show Central Europe, dan moet je ook op die drie gebieden werken. “Want alledrie deze bronnen zijn niet eindeloos beschikbaar.”
Grond, dus, om te beginnen. “Kies alsjeblief niet voor landbouwgrond, op je carwash te bouwen. Daar kun je beter iets anders mee doen. En denk ook na over je carwashinstallatie; probeer ook die zo zuinig mogelijk te kiezen.” Waarmee we bij elektriciteit komen. En water.
Carwashes stilgelegd
“Wil je je carwash duurzaam maken, dan moet je voor ditto energie kiezen”, aldus Steiner. “Dat kan nucleair zijn, watergedreven, windgedreven of op basis van zonnepanelen. Het hangt van je locatie af wat daarvoor het beste is.”
Water blijft echter het grootste zorgenkind, want dat is allerminst altijd en overal beschikbaar. “Kijk maar naar hoe het Frankrijk en Spanje de afgelopen zomers verging. Wij hebben klanten daar die hun carwash in die periode hebben moeten stilleggen. Je moet dus nadenken of het wel verantwoord is om daarvoor drinkwater te gebruiken. Eigenlijk kun je dat niet maken.”
Recycleren, recycleren, recycleren
Het moet duurzamer dus. Door het water van je carwash te hergebruiken, en te blijven hergebruiken. En natuurlijk spreekt Steiner daarmee ook voor eigen rekening, want laat INOWA net daarvoor enkele systemen te hebben ontwikkeld.
“Waterrecyclage gaat in drie stappen”, zegt hij. “Om te beginnen moet je het grotere vuil van je water scheiden door sedimentatie. Dat gebeurt in wat wij een ‘sludge trap’ noemen. Daarna ga je het water revitaliseren door het aan de lucht bloot te stellen, en het volledig biologisch wordt schoongemaakt. En ten slotte gebeurt het afscheiden van fijnere vervuiling en filtratie.”
Kristalhelder water
“Het is van belang dat die drie fases optimaal gecoördineerd worden”, klinkt het. “Vergissingen in planning en design van de ondergrondse delen van je installatie kan je immers veel kosten. Doe je het echter goed, dan kun je minstens zestig tot zeventig procent van je water hergebruiken, en als je voor een volledig biologisch systeem kiest zelfs tot 95 procent ervan.” En hij laat een glas water zien dat uit zo’n laatste installatie komt: kristalhelder, alsof het uit de kraan getapt is.”
Je kiest maar beter voor zo’n volledig biologische waterreiniging, zegt hij. “Waarom? Omdat de nieuwe power foams, en express washing enorm veel impact hebben op de waterzuivering. Je moet tot vier keer meer organische substanties uit het water halen. Als je dat niet doet, zul je groene en bruine groei op je pijpen en je car washinstallaties – denk maar aan bruine muren – krijgen.
Lees ook: