Chemie

Nerta klaar om grootste fabriek in gebruik te nemen

De fabriek langs de E17 in Lokeren is zo goed als klaar voor gebruik. Nerta, 2024

Drie jaar na het begin van de werken is chemiebedrijf Nerta klaar om zijn nieuwe, grote fabriek in Lokeren in gebruik te nemen. De producent van carwash-reinigingsmiddelen wil er zijn productie duurzamer en efficiënter maken.

Als leverancier van chemicaliĂ«n voor het schoonmaken van auto’s is Nerta in de carwashindustrie al langer een begrip. Dat het bedrijf volgende maand aanwezig zal zijn op SHINE, het grote carwashevent van ProMedia in Krakau, is dus niet verwonderlijk. En die timing komt ook mooi uit, want net op dat moment is het bedrijf voor het eerst actief in zijn nieuwe grote fabriek in Lokeren. “We zitten momenteel in volle overgang”, zegt CEO Christian De Munter. “Enkele machines zijn al verhuisd, en we willen de fabriek de komende maanden volledig in gebruik nemen.”

En die nieuwe, grote fabriek was nodig, zegt hij. “Onze vorige productiesite dateert van begin 2000, en sindsdien is de wetgeving zowel op het vlak van milieu als op het vlak van veiligheid erg verstrengd. Als we conform wilden zijn, moesten we dus een nieuwe site bouwen, waar we onze productie meteen een pak duurzamer kunnen maken. We willen verder werken aan de bio-afbreekbaarheid van onze producten, want nu veel carwashes met waterrecyclage werken wordt dat nog meer noodzaak.”

Grote opslagtanks

Daarnaast geeft de nieuwe site ook enkele schaalvoordelen. “Zo hebben we een park grote opslagtanks gebouwd, zodat we onze grondstoffen in grote hoeveelheid kunnen opslaan. Dat stelt ons in staat ze aan te kopen als de prijzen gunstig staan. En we zetten bovendien ook in op automatisering. De receptuur van onze productie wordt quasi volledig automatisch uitgevoerd.”

Als kenner van de Centraal-Europese markt zal Nerta in oktober vanzelfsprekend aanwezig zijn als exposant op het SHINE-event in Krakau. “We zijn al jaren aanwezig in Polen”, aldus De Munter. “Het heeft een erg belangrijk land op het vak van carwashes, vandaar dat we jaren geleden als vanzelf daar belandden. Ondertussen hebben we er een filiaal met niet alleen een administratief kantoor, maar ook opslag voor de lokale distributie, en zes verkopers die de baan doen.”

SHINE Car Wash Show Central Europe vindt plaats op 1 en 2 oktober in Krakau, Polen. Meer informatie over de beurs, de exposanten, het volledige programma en de locatie vind je hier

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Matthieu Van Steenkiste