Eigen tankstation

Antwerpen stelt CNG slow fill-installatie huisvuilwagens voor

De nieuwe CNG-installatie moet de afvalwagens een apart ritje naar het tankstation besparen. Stad Antwerpen, 2024

De stad Antwerpen heeft vrijdag zijn nieuwe CNG Slow fill-installatie voorgesteld. Voortaan kunnen de stedelijke huisvuilwagens daar volgetankt worden met aardgas.

De stad Antwerpen beschikt over 127 huisvuilwagens. Daarvan rijden er 29 op CNG of Compressed Natural Gas, aardgas dat onder hoge druk is samengeperst. Deze wagens zorgen voor een lagere uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof.

Om de huisvuilwagens van CNG te voorzien beschikt de stad sinds kort over een eigen CNG slow fill-installatie. Die comprimeert het aardgas en slaat het op voor gebruik als brandstof. ‘Slow fill’ verwijst naar het langzaam vullen van de gastanks van voertuigen, wat meestal enkele uren in beslag neemt.

Efficiënt en milieuvriendelijk

Na elke ophaalronde worden de huisvuilwagens aangesloten op de nieuwe CNG-tankinstallatie op de stelplaats aan het Kielsbroek. Daar staan ze dan meteenklaar voor de volgende ophaalronde. Dit zorgt voor heel wat tijdwinst, waardoor de ophaalrondes vlotter verlopen, gezien de wagensgeen aparte tankritten meer moeten uitvoeren. Ze staan dus ook niet langer in de file, en zorgen voor minder verkeersdrukte. Er kunnen tot vijftien voertuigen tegelijkertijd aangesloten worden aan de CNG-installatie.

Voertuigen die rijden op CNG bieden heel wat voordelen. Ze stoten aanzienlijk minder schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden en fijn stof uit in vergelijking met een dieselvoertuig. Op die manier zorgen ze mee voor een betere luchtkwaliteit in de stad. CNG-motoren zijn bovendien stiller zodat ze minder geluidsoverlast veroorzaken.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg onderstreept het belang van deze nieuwe CNG-installatie voor het stedelijke wagenpark: “De stad werkt al ruime tijd aan het vergroenen van haar wagenpark. Zo rijdt al een derde van onze stadwagens op CNG, waaroonder deze huisvuilwagens. Deze nieuwe gaspompinstallatie is dan ook een aanwinst voor de stad en de Antwerpenaren. Zo verliezen onze medewerkers geen tijd meer aan het tankstation, Ă©n zijn deze voertuigen beter voor onze luchtkwaliteit en leefomgeving.”

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Matthieu Van Steenkiste