'in Belgiƫ dertig procent minder'

Onderzoek: aantal tankstations in Europa daalt tussen nu en 2050 met 45 procent

Als ze hun activiteiten niet transformeren, kan het aantal traditionele tankstations in Europa tegen 2050 met 45 procent dalen.

De weg naar een emissie van net zero zorgt op dit moment voor een revolutie op het gebied van transport en logistiek. Met de voortdurende druk om van elektrische voertuigen de dominante vorm van wegverkeer te maken, wordt in alle landen van Europa hard gewerkt aan een netwerk van laadpunten om de nieuwe generatie autoā€™s van stroom te kunnen voorzien. De gestage groei van het aantal elektrische voertuigen zorgt er tegelijkertijd voor dat het verbruik van benzine daalt. Nu de brandstofefficiĆ«ntie steeds verder verbetert en het gebruik van elektrische voertuigen blijft toenemen, stelt Sia Partners na onderzoek dat het aantal traditionele tankstations in Europa tegen 2050 mogelijk met 45 procent zou kunnen dalen als ze hun activiteiten niet transformeren.

Flink in de min

Volgens Sia Partners zal het aantal voertuigen met een interne verbrandingsmotor (ICE) in Europa vĆ³Ć³r 2050 met 63 procent afnemen. Een afname van 260 miljoen voertuigen nu naar slechts 97 miljoen over 25 jaar, onderstreept volgens het onderzoek dat dit zou leiden tot minder vraag naar tankstations. Het aantal daarvan daalt van 120.000 over het hele Europese continent naar 66.000 in 2050. De grootste afnames zullen volgens Sia Partners gebeuren in Polen en KroatiĆ«, waar het aantal tankstations met 58 procent zal afnemen. In Nederland neemt volgens SIa Partners tussen nu en 2050 het aantal tankstations af met 51 procent; van 4100 stations nu naar 2000 over 25 jaar. In BelgiĆ« loopt het aantal tankstations terug van 3100 nu naar 2100 in 2050; een daling van 33 procent. Spanje daarentegen zal slechts een daling van 29 procent zien, terwijl Cyprus en Luxemburg een daling van 28 procent zullen tonen.

Innoveren

De brandstofindustrie bevindt zich op een kruispunt, zo concluderen de onderzoekers van Sia Partners. De erfenis van fossiele brandstoffen wordt hierbij in evenwicht gebracht met de behoefte aan duurzame energieoplossingen en veeleisender consumenten. Bedrijven moeten innoveren en investeren in schonere technologieƫn en klantervaring, en uiteindelijk een extra inkomstenstroom ontwikkelen om te kunnen gedijen in het nieuwe energielandschap. De transformatie van traditionele benzinestations naar uitgebreide energiestations zal een cruciale rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van transport en energieverbruik.

Geen investeringen

ING Research zorgde eind juni voor landelijk nieuws door een rapport van de bank waarin het stelt dat het aantal tankstations in Nederland de komende vijf tot tien jaar halveert en waarbij vooral onbemande tanklocaties het loodje zullen leggen. De forse afname van het aantal onbemande tankstations in Nederland komt volgens ING Research op rekening van de zelfstandige pomphouders die een tot vijf tanklocaties uitbaten. Die gaan geen grote investeringen meer doen, zoals onderhoud, herkeuring en de realisatie van nieuwe pompen. De forse afname van het aantal onbemande tanklocaties levert volgens ING Research daarentegen voor middelgrote spelers volop kansen op om te groeien.

Lees ook:

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Paul Blonk