'omzetplus 45 procent'

Fastned-CEO: ‘Liggen perfect op schema voor duizend laadstations in 2030’

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned heeft een goed eerste halfjaar van 2024 achter de rug. Het bedrijf zag de omzet groeien met 45 procent en voegde daarnaast een recordaantal nieuwe locaties aan het netwerk toe.
“Als we naar de feiten kijken, is de elektrische transitie goed op weg”, zegt CEO Michiel Langezaal van Fastned (l.). Foto: Fastned, 2024 Foto: Fastned, 2024

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned heeft een goed eerste halfjaar van 2024 achter de rug. Het bedrijf zag de omzet groeien met 45 procent en voegde daarnaast een recordaantal nieuwe locaties aan het netwerk toe.

De omzet van Fastned groeide in het eerste halfjaar van 2024 met 45 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023 naar een omzet van 37,8 miljoen euro. Volgens Fastned komt dit door de aanhoudende sterke groei van het elektrische wagenpark in Europa, een groei van 38procent in Fastned’s markten. Dit leidt tot een toenemende en terugkerende vraag naar snelladen, waar Fastned op inspeelt met zijn high-traffic locaties en oplaadconcept.

Fastned heeft de acquisitie van nieuwe high-traffic locaties versneld, met 79 locaties in de eerste helft van 2024, het snelste tempo ooit. Met 509 getekende locaties heeft Fastned de helft van zijn geplande aantal locaties bereikt en is het bedrijf op koers om het doel van duizend stations in 2030 te bereiken. In West-Europa werd door het bedrijf flink uitgebreid Zo werden er in de eerste helft van 2024 22 nieuwe snellaadstations gerealiseerd: acht in Nederland, zeven in België, twee in Zwitserland en vijf in Groot-Brittannië. Fastned telt op dit moment 318 stations in zeven landen waarmee het zegt op koers te liggen voor de door het bedrijf geplande 335 tot 350 stations in FY 2024.

Goed op weg

“Als we naar de feiten kijken, is de elektrische transitie goed op weg”, zegt CEO Michiel Langezaal van Fastned. “Het toenemende aantal elektrische voertuigen in heel Europa laat zien dat automobilisten elektrische auto’s omarmen nu ze qua prijs bijna gelijk zijn aan fossiele brandstofauto’s. Het huidige ontwikkelingstempo van batterijen, nog een relatief jonge technologie, zet ons op een onomkeerbaar pad en versnelt de volledige overgang naar elektrische mobiliteit. Uit rapporten blijkt dat de prijs van batterijcellen uit China het afgelopen jaar is gehalveerd. Als gevolg daarvan staat een golf van meer betaalbare, nieuwe modellen met een grotere actieradius voor de deur.”

Volgens Langezaal blijft Fastned zijn netwerk uitbreiden. “Met meer dan 500 verkregen locaties en 318 operationele stations, liggen we beter dan ooit op schema om in 2030 een netwerk van duizend stations te hebben.”

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk