Voertuigen

Nog steeds meer dan 600.000 voertuigen niet meer welkom in Brussel

Tanken
Kijk goed uit welke brandstof je tankt Shutterstock

Vanaf januari volgend jaar zijn ook Euro-5 diesels, Euro-2 benzinevoertuigen niet meer welkom in het Brussels Gewest. Mobiliteitsorganisatie Touring vreest dat eigenaars van deze voertuigen niet meer de kans krijgen om tijdig over te stappen op een jonger en schoner voertuig.

Uit een analyse van het Belgische voertuigpark die mobiliteitsorganisatie Touring maakt aan de hand van de officiĂ«le voertuigparkgegevens van FEBIAC, leert dat er vandaag nog meer dan 600.000 auto’s in BelgiĂ« staan ingeschreven die op 1 januari 2025 het recht verliezen om in Brussel te rijden. “Meer nog, ruim een kwart van de dieselvoertuigen van Brusselse eigenaars – meer dan 33.000 dieselauto’s in totaal – beantwoordt niet aan de vereiste norm”, zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring. “Op geen enkele manier zullen de eigenaars van deze voertuigen nog de kans hebben om tijdig over te stappen op een jonger en schoner voertuig.”

LEZ-regels

Touring wierp het eerder dit jaar al op: begin dit jaar telde ons Belgische voertuigpark 700.000 ingeschreven auto’s (en ook nog 150.000 bestelwagens) die vanaf 2025 niet meer zouden beantwoorden aan de LEZ-regels in Brussel. Daarbij meer dan 30.000 auto’s die in Brussel zelf stonden ingeschreven.

Telling

Zes maanden na de vorige telling – en zes maanden voor de geplande verstrenging – blijft het aantal niet-conforme voertuigen bijzonder hoog. “Alleen al van de Euro-5 dieselwagens staan er op dit ogenblik nog steeds meer dan 600.000 in ons land geregistreerd, waarvan ruim 33.000 toebehoren aan Brusselse eigenaars”, zegt Smagghe. “Daarnaast is er nog een kleiner aantal Euro-2 benzinewagens (ruim 50.000 eenheden) en heel wat motorfietsen die de nieuwe norm niet halen.  Het is duidelijk: de LEZ-klokt tikt op dit ogenblik veel sneller dan dat het voertuigpark vernieuwt.”

Auteur: Matthias Vanheerentals