brandstof

Meer sensibilisatie nodig over de effecten van E85-benzine

Tanken
Kijk goed uit welke brandstof je tankt Shutterstock

Wie biobrandstof in een gewone benzinewagen tankt, riskeert problemen te krijgen. Uitbaters van tankstations en de bijhorende shops uit de Franse grensstreken moeten automobilisten meer waarschuwen over de mogelijke negatieve gevolgen van het tanken van deze E85-benzine. Dat zegt Thomas Crauwels, docent AutotechnologieĀ  aan de Thomas More-hogeschool.

Met de vakantie in het vooruitzicht trekken heel wat automobilisten naar Frankrijk waar je op dit moment al op 3.658 plaatsen E85-benzine kan tanken. Maar ook grensbewoners vinden de weg naar deze goedkopere benzine. E85 benzine is een brandstof bestaande uit tot 85% bio-ethanol en 15% reguliere benzine. Deze ethanol wordt gewonnen uit de verwerking van plantaardig landbouwmateriaal.

Modellen

Maar toch is het gebruik ervan niet aan te raden. Een aantal modellen van wagens is er nog niet op voorzien -door het percentage ethanol – om op deze brandstof te rijden, zo zeggen experts. “De meeste modellen vanaf bouwjaar 2000 zijn hierop voorzien met uitzondering van enkele in deze lijst. Kom je nadien terug in BelgiĆ« en tank je weer zoals vroeger E5 of E10, zou je in het begin je wagen kunnen ā€˜verzuipen’. Als gevolg van de lagere energiedichtheid van E85 t.o.v. E10, zal de wagen zich hieraan proberen aan te passen en dus meer gaan inspuiten. Bij terug tanken van E10 is deze aanpassing nog steeds aanwezig en zal er teveel worden ingespoten met mogelijk motorstoring tot gevolg.

Sensibilisering

Thomas Crauwels vindt dat uitbaters van tankstations en de aanverwante shops ā€“ zeker in de grenstreek – hun klanten best wel wat meer mogen wijzen op de schadelijke effecten van E85-benzine, bijvoorbeeld met folders, affiches of via de website. ā€œZeker voor wie de grens overgaat om te tanken. Sensibiliseer wat dit met het voertuig kan doen en hoe de consument het kan gebruiken. Veel mensen zijn verward. Vandaar dat sensibilisering zo belangrijk is. Helaas zie ik dat vandaag dat nog niet gebeuren.ā€

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals