Laatste handcarwash in Genk gesloten

image10.png

Enkele jaren terug waren er vijf handcarwashes actief in de Limburgse stad, momenteel is dat er geen enkele meer. Recent moest ook de laatste actieve handcarwash langs de Maaseikerbaan de deuren sluiten op bevel van Genk-burgemeester Wim Dries. De overige vier zaken werden al eerder verplicht om hun activiteiten stop te zetten. Bij alle handcarwashes werden tijdens controles immers verschillende inbreuken op het arbeidsrecht en de milieuwetgeving vastgesteld. Ook was er vaak sprake van mensenhandel. Sommige uitbaters van malafide handcarwashes ronselden zelfs mensen aan asielcentra met de belofte op een job. In realiteit kregen ze nauwelijks iets betaald voor hun werk en moesten ze overnachten in de kelders van de handcarwash. Bovendien is er ook oneerlijke concurrentie met carwashesbedrijven, die wel fors investeren om te voldoen aan onder meer de strenge milieuwetgeving. Wim Dries geeft aan dat hij geen problemen heeft met handcarwashes, zolang ze de geldende regels respecteren: “Vaak zitten netwerken achter deze bedrijven. Daarom is het belangrijk dat er ook in de rest van Limburg en Vlaanderen wordt opgetreden. Op die manier worden de problemen bij de wortel aangepakt en zorgen we dat de problematiek zich niet naar andere steden en gemeentes verplaatst.”

Net als in Sint-Truiden en Heusden-Zolder geldt er in Genk een speciaal reglement voor handcarwashes. Hierdoor kan er makkelijk worden opgetreden, wanneer er bij controles onregelmatigheden worden opgemerkt. 
“De handcarwashes zijn bijvoorbeeld verplicht een uitbatingsvergunning bij de stad Genk aan te vragen. Zo kunnen we al heel vroeg in het proces de zaken controleren”, aldus Wim Dries. 

Momenteel zijn er in de provincie Limburg nog 31 handcarwashes actief. Een deel daarvan wordt opgevolgd door ARIEC, een specifieke afdeling van de federale politie die gemeentes ondersteunt bij controleacties in handcarwashes. Twee jaar terug voerde ARIEC nog een grootschalige, simultane actie uit bij 13 uitbatingen in 4 Limburgse gemeentes, namelijk Genk, Hasselt, Houthalen-Helchteren en Sint-Truiden. In totaal werden ruim 20 overtredingen vastgesteld en werden 2 personen bestuurlijk aangehouden. Bij ARIEC merken ze dat de situatie ondertussen wel verbeterd is. Extreme toestanden, zoals overnachten in de handcarwash en onbetaald werken, doen zich nauwelijks nog voor. Maar deze politie-afdeling benadrukt wel dat het problematiek rond malafide handcarwashes zeker nog niet volledig verdwenen is. 

Onderwerpen:

Auteur: Service Station