2020 wordt een foodservicejaar om snel te vergeten; ook petrolkanaal deelt fors in de klappen

image_86.png

Een maand geleden publiceerde Foodservice Alliance, het kennisnetwerk voor toeleveranciers van de Belgische markt voor buitenshuisconsumptie, de eerste resultaten van haar analyses rond de impact van het Coronavirus op de Belgische foodservicemarkt. Toen werd nog voorzichtig gesproken van een rampscenario waarbij de Belgische foodservicemarkt door 3 weken sluiting en een aanloop van 2 weken zoā€™n 1,2 miljard omzet zou verliezen. Er werd nog geen rekening gehouden met het horrorscenario dat ook de paasvakantie er mee in zou schietenā€¦ Maar zelfs dat is vandaag nog te optimistisch gebleken. Op basis van nieuwe berekeningen wordt verwacht dat bij een lockdown van de Belgische horeca tot eind april er 2,4 miljard omzet uit foodservice zal verdampen. Wanneer de horeca tot eind mei gesloten blijft, dan valt te vrezen voor een verloren omzet van in totaal 4,3 miljard euro, wat neerkomt op 19% van de totale jaaromzet van de Belgische foodservicemarkt. Deze cijfers slaan enkel op het omzetverlies door de lockdown van de markt. Veel moeilijker, maar wel noodzakelijk is nu al te kijken naar het verwachte omzetverlies door de ingrijpende maatregelen, die als een blok aan het been van de sector zullen blijven hangen.

Voor de schatting van dat verlies hield Foodservice Alliance rekening met de voorwaarden van de 1,5 meter-economie, waarin we dreigen terecht te komen. Uit die cijfers blijkt  dat de na-effecten van de Coronacrisis wellicht nog negatiever zullen zijn dan de lockdown zelf. In dat scenario spreken we over een omzetverlies van zo’n 9 miljard euro, ofwel 42% van de totale jaaromzet in foodservice. Binnen horeca zou er in dat geval 6,5 miljard euro aan omzet verloren gaan in heel 2020 (of zoā€™n 45% van de jaaromzet), in catering zou 760 miljoen verdwijnen (of 34% van de jaaromzet) en ook het conveniencekanaal – waar de tankstations deel van uitmaken – blijft niet gespaard. Daar zou zoā€™n 2 miljard wegvloeien (of 32% van de jaaromzet). Op die manier zal de lockdown evolueren naar een knock-out.voor vrijwel alle schakels in de foodserviceketen. Vrijwel geen enkel bedrijf is immers in staat om zijn business model op zoā€™n korte tijd te hertekenen naar dergelijk scenario, besluit Foodservice Alliance. In het komende nummer van Service Station Magazine gaan we alvast dieper in op deze cijfers. 

Onderwerpen: ,

Auteur: Service Station