Elektronisch betalen kent steeds verdere veralgemening in België

Afronden bij elektronische betalingen vanaf nu ook mogelijk
Afronden bij elektronische betalingen vanaf nu ook mogelijk betalen_kaart.jpg

Op het vlak van elektronisch betalen was 2014 op veel gebieden een jaar van belangrijke veranderingen, aldus Wordline, Europees marktleider voor zakelijke transacties en betalingsverkeer. In totaal werden in 2014 7,22% meer transacties door Worldline verwerkt dan in 2013. Oude betaalmethoden zoals Proton verdwenen en er kwam nieuwe technologie in de plaats. Het is een feit dat elektronisch betalen verder veralgemeent, waarbij de sterke stijging in het segment van de e-commerce transacties in het oog springt (+35,6 % voor Bancontact/Mister Cash en +21,3 % voor Visa/Mastercard in vergelijking met 2013). Het is duidelijk dat vooral Bancontact/Mister Cash een steeds belangrijker rol inneemt op het gebied van betalingen via het internet.
Een tweede indicator van het verder veralgemenen van het elektronisch betalen is dat kaarthouders ook meer en meer voor kleine bedragen (< € 10) met de kaart gaan betalen (+9,9%). Het is duidelijk dat de Protontransacties (die zijn opgehouden te bestaan in 2014) zijn verschoven naar Bancontact/Mister Cash transacties. Worldline voorziet nog een grotere groei in dit segment wanneer contactloze betalingen en betalingen zonder de pincode verder veralgemenen.

Het elektronisch betalen in België evolueert de laatste jaren naar een omgeving die meer complex is. Dit uit zich onder meer in de regelgeving rond betalingen, de grote diversiteit op vlak van telecom, de verwachtingen van klanten…

Verschillende nieuwe toepassingen op vlak van betalen met de smartphone deden hun intrede in 2014. Worldline spande samen met Delhaize de kroon door de lancering van een proefproject van het betalen met de smartphone in een Delhaize supermarkt. Na deze succesvolle test wordt deze nieuwe vorm van betalen binnenkort ook aan andere handelaars aangeboden.

Auteur: Service Station