‘Sector is kwetsbaar’

Tongeren sluit handcarwash

Handcarwashes zijn in Tongeren aan strenge regels onderhevig. Shutterstock, 2024

De stad Tongeren heeft een handcarwash aan de Luikersteenweg bestuurlijk gesloten wegens het verval van de toegekende uitbatingsvergunning onder voorwaarden.

Sinds 26 juni 2023 hanteert de stad een streng uitbatingsreglement voor handcarwashes, en dat laat zich nu voelen. Er zijn immers handcarwashes die overlast veroorzaken, en van wie de activiteiten druk leggen op de leefomgeving. Zo ook aan de Luikersteenweg. Bij eerdere controles werden al diverse inbreuken vastgesteld.

“De sector is al jaren kwetsbaar,” klinkt het bij burgemeester Patrick Dewael, die uitlegt dat het stadsbestuur besloot om de sector aan structurele bestuurlijke controles te onderwerpen. Daarom werd vorig jaar een uitbatingsreglement ingevoerd dat voorwaarden stelt aan onder andere de bedrijfsruimte, parkeerplaatsen en interne circulatieruimte.

bestuurlijk verzegeld

De handcarwash op de Luikersteenweg beschikte sinds juni 2024 over een uitbatingsvergunning onder voorwaarden. Bij een recente controleactie bleek dat vijf van de zes voorwaarden in deze vergunning geschonden waren, waaronder overtredingen op de sociale wetgeving en stedenbouwkundige inbreuken. Hierdoor verviel automatisch de uitbatingsvergunning. Daarnaast werden er inbreuken vastgesteld op de wet op de prijsaanduidingen en de carpass-wet. De handcarwash werd bestuurlijk verzegeld door de politie, en blijft gesloten totdat de uitbaters alle noodzakelijke stappen hebben ondernomen om aan de regelgeving te voldoen.

Lees ook:

Auteur: Matthieu Van Steenkiste