Multi-fuel tankstation

TankTerminal opent Avia-LNG tankstation in haven Zeebrugge

Tankterminal zet mee haar schouders onder de vergroening van het zware vervoer. TankTerminal, 2024

In de haven van Zeebrugge heeft TankTerminal een nieuw Avia-multi-fuel tankstation geopend. Dat wil zeggen dat vrachtwagens vanaf nu ook in deze transportzone LNG kunnen tanken.

In het multi-fuel tankstation wordt het traditionele aanbod aan diesel aangevuld met de brandstoffen van de toekomst. En daarbij hoort dus ook een LNG-tankstation, dat dankzij een goede samenwerking met Fluxys kon worden geĂŻnstalleerd. Het service station bevindt zich immers vlakbij de Fluxys LNG laadterminal die uitgebreid wordt tot 12.000 laadstations.

Het is de bedoeling van TankTerminal dat alle LNG transporten in de toekomst enkel met LNG trekkers van de terminal naar de eindbestemming zullen gebeuren. Dat voornemen kent geen beperkingen meer nu er ter plaatse kan getankt worden. De aanpak moet bijdragen tot de vergroening van deze transporten en een besparing in de transportkost opleveren.

Geloofwaardig alternatief

TankTerminal is hiermee niet aan zijn proefstuk toe : in 2017 was het bedrijf bij de eersten in BelgiĂ« om een soortgelijk LNG tankstation te realiseren in Lokeren. “We zijn er van overtuigd dat voor zwaar verkeer over langere afstand (bio)LNG dĂ© brandstof van de toekomst is die vandaag reeds breed beschikbaar is en een geloofwaardig alternatief voor diesel vormt”, klinkt het.

Een trekker op LNG kan vergelijkbare prestaties voorleggen aan een lagere kostprijs aan de pomp en per gereden kilometer. Ook op vlak van CO2 reductie kan LNG tot twintig procent minder uitstoot leveren, en als er vloeibaar gemaakt biogas (bio LNG) getankt, dan is nul uitstoot zelfs in zicht, zonder dat er technische aanpassing aan het voertuig nodig zijn of bijkomende investeringen in infrastructuur.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Matthieu Van Steenkiste