Investering

Nederlands Liqal bouwt eigen LNG-tankstation voor Belgische transporteur Remitrans

Het Belgische transportbedrijf Remitrans vervangt het eigen wagenpark met trucks op diesel voor die rijden op LNG.  Foto: Remitrans, 2024

Transportbedrijf Remitrans, met zeventig vrachtwagens en honderd opleggers een van de grootste vervoerders van België, krijgt in de plaats Ninove een eigen tankstation waar het wagenpark van het bedrijf LNG gaat tanken. Het LNG-tankstation wordt, grotendeels prefab afgemonteerd, gerealiseerd door het Nederlandse Liqal.

Remitrans is bezig met het vergroenen van het bedrijf om de impact op het milieu te minimaliseren. Dit draagt ook bij aan het behalen van de Belgische klimaat­doel­stel­lingen. Eerder dit jaar kreeg het bedrijf hiervoor de Green Truck Award. Het Belgische transportbedrijf is bezig de eigen dieseltrucks die het nu heeft stapsgewijs te vervangen door trucks die rijden op het veel schonere LNG. Onlangs heeft Remitrans negen trucks aangeschaft die op LNG rijden, zo’n 15 procent van het eigen wagenpark. Volgend jaar moet dit aandeel naar 30 procent gaan en op latere termijn moet het gehele wagenpark veel schoner kunnen rijden.

Eigen tankstation

Maar met vrachtwagens die op LNG kunnen rijden ben je er nog niet, er moet ook zonder heel ver te hoeven rijden LNG kunnen worden getankt. Daarvoor is Remitrans in zee gegaan met Liqal. Het Nederlandse bedrijf bouwt in Ninove, zo’n vijftien kilometer ten westen van Brussel, een bijzonder eigen tankstation voor Remitrans. Het betreft een prefab-tankstation die al grotendeels afgemonteerd en getest op de bouwlocatie aankomt en waarvoor volgens Liqal nauwelijks graafwerkzaamheden noodzakelijk zijn. De time to market wordt hiermee met een aantal maanden gereduceerd. Het tankconcept is compact en bevat alle technisch hoogwaardige elementen van een volwaardig LNG-tankstation, zoals een geavanceerd online monitoring- en trending systeem, een MID-gecertificeerde afleverzuil en Liqal’s gepatenteerde mirco liquefactie technologie die ervoor zorgt dat het LNG in de 70.000 liter grote opslagtank oneindig houdbaarheid is. Naar verwachting is het Remitrans LNG-tankstation in de omgeving van Ninove in de tweede helft van 2024 in gebruik. Het is dan beschikbaar voor zowel het eigen wagenpark als voor LNG-vrachtwagens van andere bedrijven.

LNG

LNG staat voor ‘Liquefied Natural Gas’, oftewel vloeibaar aardgas. Het is als zodanig anders dan LPG, dat een mengsel is van gassen dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage. Aardgas is een van ’s werelds snelst groeiende energiebronnen en de schoonste fossiele brandstof. Het gas komt uit ondergrondse reservoirs van over de hele wereld en is in grotere mate aanwezig dan olie.

Auteur: Paul Blonk