Vlaams Parlement pakt uit met overtuigende klimaatresolutie

klimaatopwarming
klimaatopwarming klimaat.jpg

De meerderheidspartijen in de Vlaamse regering, N-VA, CD&V en Open Vld en oppositiepartijen sp.a en Groen, hebben samen een ambitieuze resolutie goedgekeurd om de klimaatopwarming in Vlaanderen de komende jaren een halt toe te roepen.

Naast ruime aandacht voor ruimtelijke ordening en een afbouwscenario voor verwarmingsketels op mazout, worden er ook een aantal ingrijpende maatregelen voorgesteld op het vlak van mobiliteit. Zo pleit het parlement ervoor om een budgetneutrale kilometerheffing voor personenwagens te onderzoeken en om tegen 2050 een uitdoofscenario uit te werken voor auto’s met verbrandingsmotor. Het plan is om tegen 2030 de verkoop en inverkeerstelling van dergelijke wagens te halveren en volop in te zetten op elektrische wagens. Zo zal De Lijn vanaf 2019 alleen nog schone bussen mogen aankopen. Een ander stokpaardje van de Vlaamse regering is werknemers de mogelijkheid bieden om hun bedrijfswagen in te ruilen tegen een mobiliteitsbudget of een hoger nettoloon. Maar dat is natuurlijk een materie waar de federale regering beslissingen over neemt.  

De klimaatresolutie zet fors in op hernieuwbare energie en circulaire economie en vindt het daarom heel belangrijk dat zowel burgers als bedrijven er achter kunnen staan.

Onderwerpen:

Auteur: Service Station