Toblerone past vorm repen in VK aan

Toblerone
Toblerone toblerone.jpg

Mondelez, eigenaar van het chocolademerk Toblerone, krijgt heel wat kritiek over zich heen nadat in het Verenigd Koninkrijk het gewicht van twee repen verlaagd. Repen van 400 gram wegen voortaan slechts 360 gram, terwijl de reep van 170 gram nu nog maar 150 gram weegt. Omgerekend komt dit toch neer op een prijsstijging van 11 Ć  13%. Niet alleen het gewicht, maar ook de vorm is veranderd. Zo is er nu veel meer ruimte gelaten tussen de driehoekjes, wat al heel wat reacties uitlokte op sociale media.

Veel Britse consumenten voelen zich bedrogen door Mondelez, omdat de fabrikant hen naar hun gevoel wil bedriegen door hen het gevoel te geven dat ze een gewone reep kopen, terwijl dit niet zo is. Ze hadden liever gezien dat de prijs verhoogd werd of dat de reep ingekort werd.

Maar bovendien is de ā€œfietsenrekā€reep zowat het symbool geworden voor de algemene prijsstijging van populaire producten, na de Brexit.  Mondelez ontkent trouwens ten stelligste dat de wijziging aan de repen iets te maken heeft met de Brexit en de daaraan verbonden devaluatie van de Britse pond. Zij wijzen de  hogere kosten voor veel ingrediĆ«nten aan als reden voor het verminderen van het gewicht. Toch valt het op dat de wijziging enkel in het Verenigd Koningrijk doorgevoerd werd.

Onderwerpen:

Auteur: Service Station