Total en Fast-E slaan handen elkaar voor Belgisch netwerk van elektrische snellaadinfrastructuur
Op 20 mei 2016 vond de officiële start plaats van het fast-E project op het servicestation Total Ruisbroek (autosnelweg E19) in aanwezigheid van Bart Tommelein, Viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams Minister van Financiën, Begroting en Energie. In het kader van dit project worden in België, Duitsland, Tsjechië en Slowakije 307 elektrische snelladers geïnstalleerd langs de TEN-T corridors. Alleen al in België worden voor het eind van dit jaar 37 zogenaamde Triple-Chargers geplaatst bij Total tankstations, waarvan 26 op autosnelwegen (1 laadpaal voor 2 wagens per station), waarmee alle gangbare elektrische voertuigen snel geladen kunnen worden. Daarmee is fast-E het grootste privaat-initiatief voor de bouw van de basisinfrastructuur. Het is eveneens het grootste infrastructuurproject voor elektrische voertuigen dat door de Europese Unie financieel ondersteund wordt voor 50% van het totale investeringsvolume van rond de 18 miljoen euro.
Bart Tommelein, Minister van Energie: “Elektrisch rijden biedt een oplossing voor de uitdagingen op vlak van propere mobiliteit. Positief is dat steeds meer Vlamingen elektrisch willen rijden. Maar enkel met meer laadstations kunnen we het elektrisch rijden verder stimuleren. Tegen 2020 moet Vlaanderen 5.000 extra publieke laadpunten, 300 CNG-tankstations en 20 waterstofstations tellen. Daarom steun ik het elektrisch snellaadproject van Total en fast-E in Ruisbroek, in Vlaanderen en in België. Het maakt het elektrisch rijden opnieuw een stuk interessanter.”
In het kader van het fast-E project hebben Total en Allego besloten om hun krachten te bundelen en samen te werken voor het ter beschikking stellen van elektrische laadpunten in België. Deze samenwerking draagt bij tot de bevordering van duurzaam vervoer en tot de verbetering van de luchtkwaliteit.
Paul Mannes, CEO Total België: “Total beschikt over een zeer uitgebreid en geografisch gespreid netwerk van tankstations in heel België, inclusief op autosnelwegen. Het leek ons niet meer dan logisch om in dit project te stappen daar dit niet alleen inspeelt op de veranderende mobiliteitsbehoeften van de klant. Dit toont ook duidelijk aan dat Total zich engageert voor een innovatieve en toegankelijke energie.”
“België is nog ver weg van een probleemloze rit van Oost naar West. Fast-E biedt niet alleen een oplossing binnen België, maar staat ook voor een vlekkeloze verbinding naar de andere landen. Met de plaatsingen op cruciale en bekende locaties met TOTAL en een relatief korte onderlinge afstand kunnen we de bestuurders er van overtuigen om over te stappen op elektrische mobiliteit”, aldus Ulf Schulte, COO bij Allego.
De elektrische snellaadstations beschikken allen over de drie gangbare stekkers waarmee elektrische voertuigen binnen 30 minuten tot 80% gevuld kunnen worden. Deze stekkers zijn het Combined Charging System (CCS ofwel Combo), CHAdeMO en een Type2-Mennekes. De laadvermogens lopen van 43 tot 50kW. Zo zorgt fast-E ervoor dat iedere geschikte EV op het netwerk terecht kan. Het merk en type elektrische of hybride wagen bepaalt welk type stekker de gebruiker nodig heeft. Door deze verscheidenheid is het noodzakelijk om vandaag de drie standaarden beschikbaar te maken op een snellaadstation. Dit moet de gebruiker de zekerheid bieden om te vinden wat hij zoekt. Betalen is mogelijk via een applicatie op de smartphone of via een laadpas.