Zwaarlijvige kinderen worden vaak zwaarlijvige volwassenen

overgewicht
overgewicht overgewicht.jpg

Uit een groot onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is gebleken dat ruim een op de zeven kinderen en bijna een op de vijf jongeren in ons land kampt met overgewicht, waarvan een op de twintig zelfs met zwaar overgewicht. Voor dit onderzoek heeft het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in een representatief onderzoek lengte en gewicht van 1.000 kinderen (3-9 jaar) en 1.000 jongeren (10-17 jaar) opgenomen en hen uitgebreid bevraagd over hun voedingsgewoonten. Overgewicht is immers niet enkel bij volwassenen, maar ook bij jongeren een steeds groter wordend probleem.  Uit de studie van het WIV blijkt nu dat 15% van de kinderen en zelfs 18% van de jongeren te zwaar is. Tot 5 % van de kinderen en jongeren is zelfs veel te zwaar.

Het is al langer geweten dat een regelmatig eetpatroon, met drie hoofdmaaltijden en maximaal twee tot drie gezonde tussendoortjes, essentieel is om een gezond gewicht te behouden.  Kinderen blijken, meer dan jongeren, regelmatiger te eten.  Volgens dokter Karin De Ridder van het WIV slaan kinderen minder vaak het ontbijt over. Bij de kinderen neemt 90% minstens vijf dagen per week een ontbijt, terwijl dit bij de jongeren tussen 14 en 17 jaar maar 67 % meer is.  Bovendien eet deze categorie jongeren ook al vaker ’s avonds laat een snack, namelijk 33 % tegenover slechts 21% bij de kinderen.

Alhoewel de meeste ouders hun kinderen niet zomaar vrij koekjes of chips laten kiezen als tussendoortje, blijkt dit toch te mogen bij 35 % van de kinderen. Bijna 85 procent van de kinderen kan vrij fruit nemen als tussendoortje. “Ouders kunnen hun kinderen beter geen vrije toegang geven tot koekjes en snoep, maar ze moeten hen ook niet verplichten om absoluut hun bord leeg te eten, ook als ze geen honger hebben. Ook kunnen kinderen beter niet eten voor de televisie”, legt Karin De Ridder uit. “Want daardoor wordt hun verzadigingsgevoel onderdrukt, zodat ze meer gaan verorberen dan ze eigenlijk nodig hebben.”

Het overgewicht neemt niet alleen toe met de leeftijd, maar is nu ook groter dan pakweg tien jaar geleden. Vanaf 35 jaar is 55 procent van de Belgen te zwaar, en 21 procent zelfs ronduit veel te zwaar. “Veel mensen zijn bewust bezig met hun gewicht”, zegt dokter De Ridder. “Zo wil de helft van de bevolking zijn gewicht stabiel houden en wil een kwart vermageren door regelmatiger en gezonder te eten. Maar slechte eetgewoontes zijn hardnekkig: zo slaat ruim een op de vijf mensen nog altijd het ontbijt over en eet bijna een op de drie een laatavondsnack.”

Vanaf volgend jaar voert de federale regering een ‘suikertaks’ in op frisdranken. Ruim de helft van de Belgen is er echter niet voor te vinden om ongezonde voeding extra te belasten. Subsidies voor gezonde voeding, zoals groeten en fruit, vindt bij een veel groter gedeelte van de bevolking weerklank. Goed gedrag belonen werkt immers meestal beter dan slecht bedrag afstraffen.
 

Auteur: Service Station