Neste realiseert allereerste transport van hernieuwbare diesel via pijpleiding in Europa

neste.png

Een samenwerking van Neste, Altens en TRAPIL heeft het allereerste transport van hernieuwbare diesel (vaak ook HVO100 genoemd) via een pijpleiding in Europa mogelijk gemaakt. Met dit pijpleidingtransport wordt de uitstoot van broeikasgassen met 92% verminderd in vergelijking met de gebruikelijke logistiek met tankwagens. Het brandstoftransport van door Neste geproduceerde hernieuwbare diesel vond plaats op 28 maart 2022 tussen de haven van Le Havre en Gennevilliers (vlakbij Parijs). Hierdoor kwamen er grote hoeveelheden hernieuwbare diesel breed beschikbaar in de regio, ook in grote steden als Parijs. In totaal werd er 3,5 miljoen liter door Neste geproduceerde hernieuwbare diesel door TRAPIL via de pijpleiding vervoerd naar het depot in Gennevilliers, waar Altens producten voor de regio opslaat. De afstand tussen Le Havre en Gennevilliers bedraagt 192 km via de pijpleiding. De levering nam minder dan 48 uur in beslag en verving 110 vrachtwagenladingen. Transport via pijpleidingen biedt een alternatief met een lagere uitstoot voor brandstoflogistiek. 

“Het gebruik van een pijpleiding voor brandstoflogistiek stelt ons in staat om de uitstoot van de brandstoflogistiek zo laag mogelijk te houden. Het speelt ook een essentiële rol in de leveringszekerheid en de broeikasgasemissies zijn 35% lager in vergelijking met transport via elektrisch spoor,” zegt Mohamed Bennama, President van Altens.
“We zijn erg blij met deze samenwerking waarmee hernieuwbare diesel voor het eerst in Europa via pijpleidingen kan worden vervoerd. We delen gemeenschappelijke ambities met Altens en TRAPIL, waarmee we nu weer een stap vooruit hebben kunnen zetten in onze inspanningen om de uitstoot van wegtransport in Frankrijk te verminderen,” zegt Peter Zonneveld, Vice President Sales Renewable Road Transportation Europe en APAC bij Neste.

Neste MY Renewable Diesel™ is gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen. Het helpt de uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 90% te verminderen, wanneer de uitstoot gedurende de levenscyclus van de brandstof wordt vergeleken met die van fossiele diesel. 

Onderwerpen: ,

Auteur: Service Station