Fastned opent eerste twee snellaadstations langs Vlaamse snelwegen

fastnedfastchargingstation-peutiewest-belgium.jpg

Op 7 juli opende het Europese snellaadbedrijf Fastned haar eerste twee snellaadstations langs de snelweg in Vlaanderen. Deze stations zijn onderdeel van een samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer om dertien snelwegparkings in Vlaanderen van snellaadstations te voorzien. De eerste twee snellaadstations zijn gelegen aan weerszijden van de E19 op de snelwegparkings Peutie-Oost en Peutie-West tussen Antwerpen en Brussel. Hier kunnen chauffeurs van elektrische auto’s in een kwartier tot wel 300 km bereik snelladen met stroom, opgewekt door zon en wind. De stations werden officieel geopend door de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters en Michiel Langezaal, CEO van Fastned. Dit initiatief is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BENEFIC-project, dat deel uitmaakt van het Europese programma “Connecting Europe Facility”, gefinancierd door de Europese Commissie. 

De missie van Fastned is om de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen door vrijheid te geven aan elektrische rijders. Dit doet Fastned door het bouwen van snellaadstations waar elektrische auto’s supersnel kunnen laden. Sinds haar oprichting in 2012 heeft Fastned 145 snellaadstations gebouwd in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Daarnaast zal Fastned dit jaar starten met de bouw van de eerste snellaadstations langs belangrijke snelwegen in Frankrijk.. Vorige week kondigde Fastned ook een samenwerking aan met de West-Vlaamse Intercommunale voor de realisatie van vijf laadstations langs hoofdwegen in Vlaanderen. 

De geopende snellaadstations op de parkings Peutie-West en Peutie-Oost zijn de eerste twee van in totaal dertien locaties die Fastned in 2019 vergund kreeg door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Momenteel zijn er meerdere stations uit dit programma in aanbouw. De laadstations sluiten aan bij de missie van AWV om de realisatie van hoogwaardige laadinfrastructuur langs belangrijke snelwegen in Vlaanderen te ondersteunen en zijn van cruciaal belang om het snel groeiende aantal elektrische voertuigen in het land van stroom te voorzien. In de eerste 6 maanden van 2021 kwamen er in België reeds 22.500 nieuwe elektrische wagens bij, een stijging van 57% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (14.300).

Auteur: Service Station